Menu
'Klaar voor de topper tegen Twente'

'Klaar voor de topper tegen Twente'

De Ajax Vrouwen spelen vrijdagavond op de Toekomst de topper tegen FC Twente. Desiree van Lunteren (22) verheugt zich enorm op het duel met de nummer 3 van de BeNe League. Bij winst kan de voorsprong van nummer 2 Ajax op Twente oplopen tot zeven punten. Van Lunteren: ,,We zijn er klaar voor.”

Het vrouwenteam van Ajax verschijnt vrijdag voor de 75ste keer aan de aftrap van een officieel duel. Van Lunteren is er al vanaf het allereerste moment bij. Sterker nog: ze maakte op 24 augustus 2012 het eerste doelpunt ooit voor de Ajax Vrouwen. Er zouden er vele volgen. Met ruim 60 duels op haar persoonlijke teller is ze een van de meest ervaren Ajacieden, gerekend naar speelminuten in het Ajax-tenue.

De verschillen tussen die historische zomerdag in 2012 en nu zijn enorm. ,,Destijds was vrouwenvoetbal voor iedereen bij Ajax nieuw. Er heerste die avond een gezonde spanning. Iedereen was vol verwachting hoe het zou gaan. Er kwamen liefst 3.000 fans naar onze eerste wedstrijd. Dat gaf vooraf een bepaalde druk, maar al snel bleek dat het ons spel juist ten goede kwam. Het gaf ons een kick om voor zoveel toeschouwers te spelen.” Nu, 126 weken, 73 duels en een gewonnen bekerfinale later, geeft Van Lunteren de groei van Ajax in één zin mooi weer: ,,Voor de topper tegen Twente is er ook druk, maar die is puur op het sportieve vlak. Spelen op een volgepakte Toekomst zijn we inmiddels helemaal gewend.”

Desiree van Lunteren (voorste rij, tweede van rechts) temidden van haar teamgenoten voorafgaand aan de afgelopen wedstrijd tegen KAA Gent. Desiree van Lunteren (voorste rij, tweede van rechts) temidden van haar teamgenoten voorafgaand aan de afgelopen wedstrijd tegen KAA Gent.

Eerder dit seizoen won Ajax op bezoek bij Twente met 0-1. ,,We hebben een goede historie tegen Twente. In ons eerste seizoen stak Twente een stuk boven ons uit, maar dat verschil hebben we inmiddels aardig ingelopen. Na twee gewenningsjaren moeten we er nu in het derde seizoen echt staan. Daarom spreken we ook openlijk uit dat we dit jaar voor het kampioenschap gaan. Een deel van het team speelt nu al tweeënhalf seizoen met elkaar samen. De afgelopen tijd hebben we er bovendien een aantal goede speelsters bijgekregen. We hebben behoorlijke stappen gezet. En de rek is er nog lang niet uit. We kunnen de komende tijd nog aardig wat stappen vooruit.”

International Van Lunteren betreedt het veld vrijdagavond als Sportvrouw van het Jaar van Almere. De nummer 10 van Ajax liet Sarah Debaieb (wereldkampioen kickboksen) en Marije van Huigenbosch (Jeugd Olympisch kampioen bobslee) donderdagavond achter zich tijdens het Sportgala Almere. ,,Het is een mooie titel waar ik blij mee ben. Meestal staat alles in het teken van de teamprestatie met Ajax en het Nederlands elftal. Het is leuk om nu eens een persoonlijke prijs te winnen. In de jeugd ben ik vroeger wel eens speler van het toernooi geworden, maar deze prijs voelt toch net even anders.”

Om haar persoonlijke prijzenkast verder te vullen, is het duel met Twente van groot belang. Liefst elf van de dertien wedstrijden werden dit seizoen door de Ajax Vrouwen in een zege omgezet. Het leverde een stabiele tweede plaats achter koploper Standard Luik op. De club uit België staat met 34 punten uit 13 duels één punt boven Ajax. Nummer 3 Twente volgt op vier punten achter Ajax.
Een verschil dat onder meer het gevolg is van de 0-1 zege van Ajax in Enschede, eerder dit seizoen. Opgeteld bij de afgelopen drie competitieduels waarin het team van Ed Engelkes de nul hield, lijken alle voorwaarden voor een mooi resultaat aanwezig. Van Lunteren: ,,De wedstrijd tegen Twente leeft al een tijd in de groep. Natuurlijk leef je van wedstrijd tot wedstrijd, maar met zo’n topper tegen Twente ben je toch al langere tijd bezig. We zijn er helemaal klaar voor.”

Ajax Vrouwen - FC Twente begint vrijdag om 19:30 uur op sportcomplex de Toekomst. De toegang is gratis.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Sjoerd Tullenaars