Menu
Klaassen bezorgt Ajax last-minute zege

Klaassen bezorgt Ajax last-minute zege

Ajax leek op bezoek bij Cambuur Leeuwarden af te stevenen op puntenschade. Waar Davy Klaassen woensdag tegen AC Milan in de slotfase niet in slaagde, lukte de Ajacied zondag uit de allerlaatste kans wel. Met een woest schot bezorgde hij zijn ploeg in de slotminuut de zwaarbevochten overwinning: 1-2.

Wat is het recept voor de verwerking van een teleurstellende uitschakeling in de Champions League? Ajax zocht en vond pas – letterlijk – op het allerlaatste moment de ingrediënten waarmee de midweeks opgelopen kater werd weggespoeld. De Ajacieden leken bij vlagen nog met de gedachtes in San Siro te vertoeven. Het resultaat was een karig aantal afgedwongen kansen. Aangevoerd door 10.000 enthousiaste toeschouwers had Cambuur vooral de eerste helft en in de slotfase perspectief op succes. Eerst mikte Erik Bakker de bal uit een vrije trap maar rakelings naast het doel van Jasper Cillessen. Vijf minuten kopte Mohamed El Makrini van dichtbij naast. Opnieuw konden de Amsterdammers, die dat moment zelf nog geen kans afdwongen, opgelucht ademhalen.

,,We leden onnodig veel balverlies’’, blikte Frank de Boer terug op de geslaagde ontsnapping van zijn ploeg. ,,We brachten onszelf daarmee uit ons eigen spel. Vandaag bleef niet een speler onder de maat, maar waren het er wel zeven. Sommige jongens dachten het vandaag op 40 procent te kunnen volbrengen.’’

Ajax juicht als Davy Klaassen in de blessuretijd de winnende heeft gemaakt. Ajax juicht als Davy Klaassen in de blessuretijd de winnende heeft gemaakt.

Was een gebrek aan scherpte een verklaring voor het slordige Ajax-spel op de Friese kunstgrassprieten? Wat de waarheid ook was; de Amsterdammers haalden voor rust wel een optimaal rendement uit de ene échte kans die ze creëerden. Vijf minuten voor de pauze leverde Davy Klaassen (na prima voorwerk van Kolbeinn Sigthórsson) de voorzet waaruit Lasse Schöne scoorde: 0-1. De eerste vlekkeloos verlopende aanval leverde Ajax direct een bingo op. Ondanks dat Frank de Boer zijn middenveld weer in ere had hersteld, met Daley Blind opnieuw als centrale man, verzuimden de Ajacieden vooral de eerste helft indruk te maken. Het niveauverschil bleef een voetbalmiddag lang (te) gering tussen de laatste kampioen van de Jupiler League en de regerend landskampioen.

Met spits Sigthórsson was een van de nieuwe starters genoemd in de Amsterdamse basisploeg. Tegen AC Milan moest de IJslander zich nog tevreden stellen met een invalbeurt. Ruben Ligeon keerde net zo goed terug als linksback, terwijl Lucas Andersen zijn landgenoot Viktor Fischer uit de basis verdrong. ,,Lucas verdiende het ook weer eens zich te laten zien op het hoogste niveau’’, legde De Boer zijn keuze voor Andersen uit. ,,Hij is een groot talent.’’ Na zijn Europese duel schorsing vormde Joël Veltman met zijn kompaan Niklas Moisander weer een centraal koppel in de defensie.

Christian Poulsen, Bojan Krkic, Stefano Denswil en Fischer waren woensdag nog basisspelers in Milaan. Op Friese bodem begonnen ze toekijkend. De enige Ajacied die zijn bankbeurt waarschijnlijk lachend onderging was Jaïro Riedewald. De 17-jarige A-junior was door De Boer zaterdag aan zijn wedstrijdselectie toegevoegd. De verdediger mag ook na het treffen met Cambuur – in de historie werd Cambuur – Ajax slechts vier keer gespeeld – blijven dromen van een debuut in Ajax 1.

Het roodgekousde Ajax (een aanpassing vanwege de witte Cambuur-kousen) kwam na rust iets meer in het eigen spel. Met Danny Hoesen (voor Sigthórsson) en Fischer (voor Andersen) de laatste twintig minuten als invallers, hoopten de Ajacieden op extra stootkracht voor een beslissende tweede treffer. Wonderlijk genoeg viel er in die slotfase vooral veel in de Amsterdamse zestien te beleven. Cambuur zette alles op alles om een gelijkmaker te forceren. Zo trok centrale verdediger Ramon Leeuwin brutaal mee ten aanval. En dat bleef niet zonder gevolgen. Tien minuten voor tijd verrichtte Cillessen een sublieme redding op een kopbal van Leeuwin. Twee minuten later ging het denkbeeldige Cambuur-dak er alsnog af. El Makrini bracht de bal in het doelgebied, waarna Michiel Hemmen het laatste, doeltreffende tikje gaf: 1-1.

Ajax-huurling Jody Lukoki vierde het uitzinnige Cambuur-feestje vanuit de dug-out. De aanvaller van Cambuur was na driekwart wedstrijd gewisseld. Ajax oogde aangeslagen door de tegenslag. Cambuur-trainer Dwight Lodeweges liet zijn ploeg vol op de aanval spelen. In de extra tijd viel het doelpunt gelukkig toch aan de overkant van het veld. Klaassen schoot van niet al te grote afstand hard raak: 1-2. Ajax ontsnapte daarmee aan een gelijkspel. Last-minute, maar daarmee niet minder spectaculair.

,,We hebben vandaag met vuur gespeeld’’, besloot De Boer zijn terugblik. ,,Vooral in de slotfase weet je, dat als Cambuur va banque speelt een bal verkeerd kan vallen. Waarna deze erin vliegt. We hebben veel geluk dat we vandaag met drie punten weg gaan. Maar het was vandaag heel slecht. Ik ben zeer ontevreden over ons spel, maar blij met de punten.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Cambuur – Ajax en de reacties na afloop van Frank de Boer, Davy Klaassen en Joël Veltman.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Frank de Boer geeft aan dat Ajax met vijf man op het middenveld moet spelen. Frank de Boer geeft aan dat Ajax met vijf man op het middenveld moet spelen.
Invaller Viktor Fischer gaat langs zijn man Invaller Viktor Fischer gaat langs zijn man
Cambuur maakt 1-1, tot grote vreugde van het thuispubliek. Cambuur maakt 1-1, tot grote vreugde van het thuispubliek.
Davy Klaassen legt aan... Davy Klaassen legt aan...
...En schiet Ajax naar de overwinning. ...En schiet Ajax naar de overwinning.
Lucas Andersen speelde geen opvallende wedstrijd. Hij werd in de tweede helft gewisseld voor Viktor Fischer. Lucas Andersen speelde geen opvallende wedstrijd. Hij werd in de tweede helft gewisseld voor Viktor Fischer.
Jairo Riedewald liep warm, maar viel niet in. Hij moet nog even wachten op zijn debuut. Jairo Riedewald liep warm, maar viel niet in. Hij moet nog even wachten op zijn debuut.
De voorzet van Klaassen waaruit Lasse Schöne kon scoren. De voorzet van Klaassen waaruit Lasse Schöne kon scoren.
Lasse Schöne zwas met de openingstreffer opnieuw belangrijk voor Ajax. Lasse Schöne zwas met de openingstreffer opnieuw belangrijk voor Ajax.
Schitterende aanname van Klaassen in de eerste helft. Schitterende aanname van Klaassen in de eerste helft.
Kolbeinn Sigthórsson kwam niet tot scoren, maar gaf wel de voorassist bij de 0-1. Kolbeinn Sigthórsson kwam niet tot scoren, maar gaf wel de voorassist bij de 0-1.