Menu
Klaassen: 'Dit had ik toen niet voor mogelijk gehouden'

Klaassen: 'Dit had ik toen niet voor mogelijk gehouden'

Op bezoek bij de club waar hij in november 2011 debuteerde, lonkt voor hem en zijn Ajax Europese roem. Olympique Lyon-uit kan voor Davy Klaassen altijd speciaal blijven. Ruim 5,5 jaar na dato keert hij gepokt en gemazeld terug in Lyon. Ajax.nl neemt samen met Klaassen aan de hand van vijf foto's een vlucht door zijn carrière.

Het begin!

,,Ja, dit was heel speciaal. Mijn debuut, meteen in de Champions League. Ik hoorde twee dagen van tevoren dat ik mee zou gaan, had nog nooit meegetraind. Op de wedstrijddag kwam de trainer (Frank de Boer, red.) naar me toe. 'Hou er rekening mee dat je erin kunt komen als Lodeiro moe is', zei hij. Dat gebeurde tien minuten voor tijd."

,,Wat me verder opvalt is dat ik een jong 'koppie' heb. Maar ja, zo gaat dat nu eenmaal. En die jongen van Lyon, dat is Lacazette toch? Hij scoorde ook nog bijna volgens mij, maar Kenneth (Vermeer) pakte 'm. Inmiddels heeft Lyon een nieuw stadion, dus wat dat betreft geeft hier spelen geen extra dimensie. Het oude stadion was voor mijn gevoel veel meer open. Dit is gewoon heel modern.”

De laatste titel!

,,Dit was top. Het was de eerste titel waarbij ik echt speelde. Dat voelde voor mij anders dan de kampioenschappen van de jaren daarvoor. Het gaf veel meer voldoening. Prijzen winnen blijft mooi, welke het ook is. Al zou het wel heel mooi zijn om de Europa League te winnen. Die zou dan nog wel een plekje boven deze krijgen."

De aanvoerdersband (voor het eerst) om de schouders!

,,Dit was de laatste wedstrijd voordat ik werd geopereerd, dat weet ik nog goed. Uiteindelijk is aanvoerder worden bij jouw club iets heel speciaals. Misschien niet het hoogst haalbare, maar wel iets heel groots. Als ik terugkijk, was dit óók een heel mooi moment."

,,Of ik nu extra geniet van het Europese succes omdat ik aanvoerder ben? Nee, dat zou ik niet zo willen zeggen. Zonder de band had ik er net zo goed van genoten. Maar het blijft natuurlijk wel apart. Zeker omdat ik mijn vader altijd hoorde vertellen hoe het vroeger was. En nu kunnen we misschien zelf historie gaan schrijven."

,,Al realiseer ik me ook dat we nog niets hebben. We zullen vanavond volle bak moeten. Wat dat betreft zullen we niets anders doen dan gedurende het hele seizoen. Onze voorbereiding zal hetzelfde zijn. Net als mijn rol als aanvoerder. Ik ga niet opeens schreeuwen om het schreeuwen. Als ik vind dat er iets gezegd moet worden, doe ik dat. Maar ik ga geen dingen van tevoren bedenken.”

Ontluistering na Rostov-uit!

,,Ik kan nauwelijks beseffen dat deze wedstrijd nog dit seizoen is geweest. Wat een ongelooflijk verschil tussen toen en nu. We hadden vooraf echt het gevoel dat we bij Rostov zouden gaan winnen. Ook omdat we thuis zoveel kansen hadden gekregen. Maar in Rusland hadden we het heel lastig. De uitschakeling en vooral de manier waarop deed heel veel pijn, ook al heeft Rostov het daarna verschillende ploegen in de Champions League heel lastig gemaakt. Het is dus geen verkeerde ploeg."

,,Op dit moment had ik nooit kunnen vermoeden dat we nu zo dicht bij de finale van de Europa League zouden zijn. Maar beter zo dan andersom. Dat je aan het begin van het seizoen de pannen van het dak speelt en aan het einde helemaal niets meer klaarspeelt."

Euforie na Schalke-uit!

,,Schalke-uit is misschien wel de meest bizarre wedstrijd die ik ooit heb gespeeld. En misschien ook wel de speciaalste, omdat het goed afliep. Gewoon bizar. Van een 2-0-overwinning in Amsterdam naar 3-0 achter en het dan toch nog omdraaien. Iedereen die er namens Ajax was, zal de wedstrijd niet snel meer vergeten. Niet zozeer vanwege ons spel, we hebben veel betere wedstrijden gespeeld, maar omdat alles er inzat.”

,,Deze foto zegt verder genoeg, denk ik. De ontlading bij Donny en mij is enorm. Ik vind het zeker mooi om zulk soort beeld(en) terug te zien. Al denk ik soms ook wel eens, moest het zo uitbundig? Maar je bent gewoon enorm blij op zo'n moment en dan weet je niet meer precies wat je doet. Ik weet van mezelf dat dit gebeurt als ik heel blij ben."

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst