Menu
Klaassen koning van de assist

Klaassen koning van de assist

Davy Klaassen is in de eerste seizoenshelft de onbetwiste assistkoning in de Eredivisie. Maar liefst acht assists werden uiteindelijk opgevolgd door een doelpunt. Tevens creëerde de blonde middenvelder 32 kansen. Dit blijkt uit analyses van Opta Sports, de officiële datapartner van de Eredivisie.

Klaassen is niet alleen de eredivisiespeler met de meeste assists achter zijn naam, hij is ook degene die de meeste succesvolle tackles op de helft van de tegenstander heeft uitgevoerd. Zeventien keer wist hij al in een vroeg stadium van een vijandelijke aanval de bal te onderscheppen. Naast Davy Klaassen staan er nog twee Ajacieden in de top-10 van spelers met de meeste doelpunten én assists. Lasse Schöne was in de eerste seizoenshelft goed voor zes doelpunten en zes assists, terwijl Anwar El Ghazi zes keer een doelpunt maakte en vijf keer een andere Ajacied liet scoren.

Arek Milik is de speler met verreweg het beste ‘track-record’ in de Eredivisie. In alle elf wedstrijden waarin de Pool zijn opwachting maakte is Ajax ongeslagen gebleven (9 overwinningen, 2 gelijke spelen). Ook Jairo Riedewald (7 wedstrijden), Niki Zimling (4 wedstrijden) en Richairo Zivkovic (2 wedstrijden) zijn dit seizoen nog ongeslagen met Ajax.

Milik: 1 competitiegoal per 93 minuten
Dat Milik als enige speler in de Eredivisie nog ongeslagen is in zoveel wedstrijden met Ajax is knap, maar hij koppelt het ook nog eens aan uitstekende individuele prestaties. Hij weet gemiddeld eens per 93 minuten het net te vinden, en moet in dit statistiekenlijstje alleen FC Utrecht-spits Ruud Boymans voor zich dulden. Als de assists worden meegeteld zijn de prestaties van Milik nog indrukwekkender. Hij is gemiddeld per 68 minuten bij een doelpunt betrokken, meer dan welke eredivisiespeler dan ook.

Andere eervolle vermeldingen zijn er voor Niklas Moisander en Riechedly Bazoer. Aanvoerder Moisander heeft tot de winterstop maar liefst 1.380 balcontacten gehad in de Eredivisie. Hierin moet hij alleen zijn meerdere erkennen in Eric Botteghin van FC Groningen, die 1.390 keer de bal heeft geraakt. Riechedly Bazoer is één van de weinige eredivisiespelers die in een wedstrijd foutloos heeft gespeeld. In de 5-0 overwinning tegen Willem II kwamen al zijn 22 passes aan bij een medespeler.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst