Menu
Klaassen onbevangen in Lyon

Klaassen onbevangen in Lyon

Davy Klaassen is de opvallendste naam in de 19-koppige wedstrijdselectie van Ajax. De 18-jarige middenvelder van Ajax A1 zit voor het eerst bij het team van Frank de Boer. Samen met onder meer Lesley de Sa brengt hij de gemiddelde leeftijd van Ajax in Lyon behoorlijk omlaag. Vanwege de volle ziekenboeg is er ruimte voor enkele jeugdige talenten van de Toekomst.

De jeugdigheid van de Ajax-selectie was maandagochtend goed af te zien aan de clubkostuums. Of beter gezegd: het ontbreken daarvan. Traditiegetrouw worden de eerste elftalspelers aan het begin van een nieuw seizoen door sponsor Oger van een nieuw kostuum voorzien. Op dat moment waren de A-junioren Lesley de Sa en Davy Klaassen nog niet bij het eerste elftal in beeld. Ook Dico Koppers, Jody Lukoki en Ruben Ligeon (allen 19) waren als speler van Jong Ajax nog niet in het bezit van de trendy grijskleurige outfit. Het jeugdige vijftal voegde zich daarom ‘in burger’ bij de overige veertien Ajacieden in pak.

Dat Klaassen zich maandagochtend met Ajax op Schiphol moest melden stond trouwens al een tijdje in zijn agenda. De bestemming wijzigde zondagmiddag echter ineens toen hij van zijn trainer Fred Grim te horen kreeg dat hij niet met Ajax A1 naar Birmingham ging, maar met Ajax 1 naar Lyon. Het telefoontje van Grim was de aanzet tot een bijna onophoudelijke reeks berichtjes en telefoontjes toen het bericht van zijn selectie even later op de website van Ajax verscheen. De blessures van onder meer Siem de Jong, Dmitry Bulykin en Kolbeinn Sigthórsson zorgden ervoor dat er een plaats vrijkwam voor de aanvoerder van Ajax A1.

Klaassen werd vorig seizoen uitgeroepen tot Talent van de Toekomst. Klaassen werd vorig seizoen uitgeroepen tot Talent van de Toekomst.

Terwijl zijn teamgenoten maandag richting Engeland vlogen voor de wedstrijd in de NextGen Series tegen Aston Villa reisde Klaassen met Ajax 1 richting Lyon. ,,Een heel mooi moment”, zo typeert de jeugdinternational zijn uitverkiezing in de wedstrijdselectie voor het belangrijke duel in de UEFA Champions League. Eind juli trainde hij al eens met de selectie van Frank de Boer mee, maar het telefoontje van Grim stijgt met stip naar de koppositie in zijn lijst met mooie Ajax-momenten.

Al sinds 2004 maakt de blonde nummer 10 onderdeel uit van de jeugdopleiding van Ajax. Eind vorig seizoen werd hij bovendien tot Talent van de Toekomst gekozen. Hij trad daarmee in de voetsporen van onder anderen Christian Eriksen, Siem de Jong en Wesley Sneijder. Vanaf zijn stoel op rij 6 in het vliegtuig schoten al die mooie momenten van zijn Ajax-opleiding nog even door zijn hoofd.

Klaassen voegt zich deze dagen onbevangen bij de selectie ,,Ik ga gewoon mijn uiterste best doen. Gelukkig ben ik dankzij de wedstrijden in de NextGen Series met de A1 al een beetje gewend om Europees te spelen. Dit seizoen zijn we al in Rosenborg en Istanbul geweest. Maar hier in Lyon zullen het ongetwijfeld ook een paar leerzame dagen worden”, aldus de speler die afgelopen zaterdag nog de winnende goal voor de A1 maakte tegen FC Groningen. Het kan snel gaan: in twee dagen van de A1 naar de Champions League. Zijn trouwste fan zal het op de voet gaan volgen. ,,Mijn opa zit de komende dagen voor de buis.”

Volg Ajax in Lyon via Ajax.nl, Ajax TV en Twitter @AFCAjax

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees