Menu
Klaassen sluit pact met youngsters

Klaassen sluit pact met youngsters

De nieuwe nummer 10 van komend seizoen komt net als zijn voorganger uit de eigen jeugdopleiding van Ajax. Davy Klaassen mag het bijna magische getal op zijn rug dragen. ,,Ik vind het wel een speciaal nummer”, zegt de 21-jarige Ajacied - op trotse toon - op de laatste trainingsdag in De Lutte over zijn nieuwe shirt.

Net als voor de meeste spelers was de voorbereiding voor Davy Klaassen ook best pittig. ,,Maar vorig jaar vond ik het nog zwaarder, omdat ik toen net terugkwam van een blessure. Vorige week lag het accent op de duurtrainingen, maar nu doen we veel meer het korte werk. Dat is weliswaar zwaar, maar ik vind het ook leuk, dus is het beter vol te houden. Ik zorg dat ik me goed voorbereid op de trainingen. Bijvoorbeeld door vooraf al warm te worden. Dat kan door op de hometrainers in het hotel te fietsen en we fietsen natuurlijk van het hotel naar de training. Dan kan je ook iets harder fietsen om goed warm te worden.”

Het had zomaar kunnen zijn dat Klaassen zich nog niet in De Lutte had aangesloten, maar pas begin augustus. De middenvelder zat lang bij de voorselectie van het Nederlands elftal in voorbereiding op het WK. Uiteindelijk viel hij pas als een van de laatste spelers af. ,,Ik had het wel leuk gevonden om daar bij te zijn natuurlijk, maar eerlijk gezegd was ik na het zware seizoen echt helemaal op. Met Jong Oranje merkte ik dat ook en kreeg ik weer wat last van mijn lies. Ik vond het wel geweldig hoe Daley en Jasper presteerden. Joël heeft natuurlijk minder gespeeld, maar in de speelminuten die hij maakte, deed hij goede dingen. Hun prestaties maakten mij trots als teamgenoot.”

Klaassen: ,,Trots dat ik rugnummer 10 mag dragen." Klaassen: ,,Trots dat ik rugnummer 10 mag dragen."

Een teamgenoot die steeds meer ploegmaten ziet bijtekenen. Donderdag zette ook Ricardo van Rhijn zijn krabbel onder een langere verbintenis: ,,We willen met een vaste kern bij elkaar blijven”, geeft Klaassen toe. ,,We willen het nationale succes natuurlijk voortzetten en proberen ook internationaal iets te betekenen. Dat lukt misschien door met elkaar te zeggen dat we Ajax niet na een jaar verlaten.”

Vorig seizoen was Klaassen samen met Kolbeinn Sigthórsson topscorer van Ajax in de Eredivisie. Tien goals scoorden zij elk, waarmee de Ajacieden nationaal gezien pas op de 21e plaats van de topschuttersranglijst waren terug te vinden. ,,Ach, ik vind dat niet zo belangrijk”, geeft Klaassen aan. ,,Andere jaren leverde Ajax wel de topscorer maar werd de club geen kampioen. Dan heb ik het toch liever andersom, ha ha. Voor volgend jaar heb ik wel als doel dat ik meer scoor en (nog) beter speel. Ik wil ook wel wat meer assists leveren en wat sterker worden. Gewoon belangrijk zijn.”

Dat belangrijk zijn, mag hij doen met een nieuw rugnummer. Want met de transfer van Siem de Jong naar Newcastle United kwam ook zijn rugnummer 10 vrij. ,,De maandag na het trainingskamp in Oostenrijk lag de kleding met rugnummer 10 voor de training op mijn plaats. Ik had dat niet opgeëist. Maar voor mij is nummer 10 bijzonder. In de jeugd stond ik altijd op die positie en kreeg je dus ook automatisch het nummer dat daarbij hoorde. Ik ben trots dat ik het nu weer mag dragen.”

Behalve het rugnummer 10 droeg De Jong ook de aanvoerdersband. Is dat ook iets dat Klaassen zou willen overnemen? ,,Het zou heel mooi zijn als ik over een paar jaar aanvoerder zou zijn. Helemaal omdat ik ook uit de jeugdopleiding kom, net als Siem. Maar voorlopig heb ik wel een aantal spelers voor me in de hiërarchie voor het aanvoerderschap: Moisander, Blind en Boilesen. Nu loop ik ook niet weg om wat extra verantwoordelijkheid te nemen. Ik probeer de nieuwe jongens wel aanwijzingen te geven als ik iets zie.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Hoogstandje van Ajax' nieuwe 'nummer 10' in De Lutte. Hoogstandje van Ajax' nieuwe 'nummer 10' in De Lutte.