Menu

Klacht Ajax bij UEFA over organisatie in Gent

Ajax heeft bij de UEFA een klacht neergelegd tegen de Gentse organisatie rondom het UEFA-Cupduel KAA Gent-Ajax. Manager veiligheidszaken Michiel Menting van Ajax vindt dat AA Gent en het stadsbestuur onverantwoorde risico’s hebben genomen. In Gent boden zij kaarten aan in de vrije verkoop en de Belgische politie is te fel opgetreden tegen Nederlandse supporters.

In de Belgische media verwoordde Menting zijn ongenoegen als volgt: ‘De Gentse politie en rijkswacht hebben zich onsterfelijk belachelijk gemaakt. Veertien dagen na onze wedstrijd in Gent weten we nog altijd niet waarom de ordediensten zonder enige aanleiding 90 Nederlandse supporters opgepakt hebben. Jullie burgemeester vertikt het om te antwoorden.’

Ajax was onaangenaam verrast over de manier waarop de supporters werden ontvangen. De opgepakte supporters werden pas zes uur later vrij gelaten. ‘ De supporters kwamen in alle staten hier op kantoor. Een echtpaar van 51 jaar was opgesloten en is bang hun baan te verliezen omdat ze als hooligans geregistreerd staan’, aldus Menting.

Het optreden verbaasde de veiligheidsmanager, vooral omdat Ajax steeds heeft gezegd dat er ongeveer 500 supporters op de wedstrijd af zouden komen. ‘Gent beweerde dat er drieduizend supporters zouden komen. Ze geloofden niet dat het bij 500 zou blijven. Dat daarvoor zeshonderd politiemensen moeten opdraven, is buiten elke proportie. Als onze burgemeester zo’n stunt zou uithalen, dan zou dat een politieke rel geven.’

Menting twijfelt ook over de vakkundigheid waarmee Gent het voetbalvandalisme aanpakt. ‘De meeste Nederlandse supporters die werden opgepakt, droegen petjes en sjaals van Ajax. Iedereen die enigszins vertrouwd is met het voetbalgeweld weet dat hooligans geen opvallende insignes dragen, precies om de identificatie te bemoeilijken. Dat ze dat nog niet weten in Gent, dat gaat er bij mij niet in’, zegt Menting.

In de Ajax Life van deze week verscheen een groot artikel over het falende Gentse supportersbeleid. Een vrouw van 51 jaar, trouwe Ajax-supporter, doet haar verhaal dat zij door de politie opgepakt werd tijdens een ritje met de tram. Zij werd bruusk behandeld en zonder uitleg of eten en drinken in een cel isvastgehouden. Zij mocht, en met haar vele andere Ajax-supporters, de cel pas een uur na de wedstrijd verlaten.

Verwante artikelen

Ajax vraagt burgemeester Gent om opheldering