Menu

Klassiek bekerduel voor elfde keer op programma

In de historie van het bekervoetbal trof Ajax Feyenoord niet eens zo vaak. In de laatste tien jaar stonden de klassieke Nederlandse voetbalclubs slechts twee keer in het toernooi tegenover elkaar. In 1995 in het Olympisch stadion en drie jaar geleden in de Arena (ook de halve finale overigens). Het elfde duel begint woensdag om 18.00 uur en het stadion is volledig uitverkocht. Ronald Koeman liet weten dat zijn ploeg deze wedstrijd graag wil winnen, maar dat de prioriteit bij de tweede plaats ligt.

De wedstrijd van komende woensdag wordt het elfde duel tussen Ajax en Feyenoord in de bekergeschiedenis en de derde keer dat de ploegen elkaar in een halve finale tegen komen. De andere twee wedstrijden in die fase van het toernooi werden door Ajax gewonnen. In 1993 zegevierden de Amsterdammers met liefst 5-0 in Rotterdam, drie jaar geleden eindigde het duel in een 2-1 overwinning voor Ajax. Beide seizoenen won Ajax de beker.

Slechts een keer in de historie stond Feyenoord-Ajax op het affiche voor de finale. In 1980 verloor Ajax in De Kuip van de gastheren, 1-3.

De insteek zal voor de ploegen misschien anders zijn. De Amsterdammers hebben immers nog een heel drukke week voor de boeg, met duels tegen Roda JC en AC Milan. Daarnaast is het aantal blessuregevallen zeer hoog. Maar uiteraard wil Ajax de beker wel winnen. De mannen van trainer Koeman verdedigen immers de Amstel Cup.

,,Ik kan me ook niet voorstellen dat Van Marwijk liever de Amstel Cup wint, dan dat hij tweede wordt", stelde Koeman dinsdagmiddag. ,,Als dat wel zo is, kunnen we misschien wel een deal maken. Ik vind de Amstel Cup wel een serieuze prijs, maar als ik prioriteiten moet stellen dan wil ik tweede worden. We zullen zeker teleurgesteld zijn als we het morgen niet redden. Wij kunnen Feyenoord meer pijn doen, dan zij ons. Door te winnen. Dat misschien een harde wedstrijd wordt, vind ik niet erg. En de scheidsrechter bepaalt wat wel en niet toelaatbaar is. Net zoals hij bepaalt of Lurling wel of niet natrapte..."

Ajax bereikte de halve finale door eerst in eigen huis af te rekenen met Roda JC en in de kwartfinale FC Groningen te kloppen. Feyenoord versloeg de amateurs van AGOVV en vervolgens Vitesse. De Rotterdammers hebben het thuisvoordeel.

Koeman heeft zeventien fitte spelers en die gaan allemaal mee naar Noordwijk waar de ploeg zich voorbereidt op de halve finale. Galasek, Trabelsi, Pienaar, De Jong zijn er zeker niet bij. Petri Pasanen zit wel bij de selectie, maar over zijn meespelen wordt morgen beslist. ,,Ik ga geen spelers sparen", liet Koeman desgevraagd weten. ,,Maar misschien is het wel verstandig om Zlatan een keer niet te laten spelen als er andere mogelijkheden zijn. En die hebben we, met Litmanen bijvoorbeeld. Misschien is wel goed een keer met hem te beginnen."

Op de rechtsbackpositie zijn de opties zeer mager na het wegvallen van Trabelsi en De Jong. ,,Daar moet O'Brien eventueel gaan spelen en in dat geval schuift Yakubu naar het middenveld door. Als Pasanen niet speelt, staat Bergdølmo in het centrum."

De wedstrijd begint woensdagavond al om 18.00 uur.

Alle uitslagen: Ajax-Feyenoord in bekerverband

1966-1967 Ajax-Feyenoord 3-1 (1e ronde)
1968-1969 Ajax-Feyenoord 1-2 (1/8 finale)
1970-1971 Feyenoord-Ajax 1-2 (1/4 finale)
1979-1980 Feyenoord-Ajax 3-1 (finale)
1983-1984 Ajax-Feyenoord 2-2 (1/8 finale)
1983-1984 Feyenoord-Ajax 2-1 (1/8 finale)
1991-1992 Feyenoord-Ajax 1-0 (1/4 finale)
1992-1993 Feyenoord-Ajax 0-5 (1/2 finale)
1994-1995 Ajax-Feyenoord 1-2 (1/4 finale)
1998-1999 Ajax-Feyenoord 2-1 (1/2 finale)