Menu
Klassieker blijft onbeslist

Klassieker blijft onbeslist

De levendige Klassieker die de wintereditie van Feyenoord – Ajax zondagmiddag opleverde, bleef uiteindelijk zonder winnaar. De openingstreffer van Marko Pantelic werd weggepoetst door de gelijkmaker van Georginio Wijnaldum. Het bleef bij 1-1. De uitslag was een redelijke illustratie van het wedstrijdbeeld, al mocht Ajax hopen op meer.

Ajax aasde vooraf op sportieve revanche na de magere, midweekse bekeravond tegen NEC (3-2). De halve bekerfinale werd woensdag weliswaar bereikt, maar het Amsterdamse spel bood weinig warmte. Een uitwedstrijd tegen Feyenoord schonk dé uitgelezen kans op eerherstel. Levendig en enerverend was het zeker, zondag in Rotterdam. Het niveau en de beleving lagen in elk geval hoger dan in het midweekse bekeroptreden in de ArenA. Alleen was ditmaal het resultaat iets minder.

Eyong Enoh keerde terug in de ploeg van Jol. Met een vrijdag- plus zaterdagtraining in de benen was de Kameroener klaar voor een basisplek in de Klassieker. De Ajacied, die deze maand met Kameroen deelnam aan de Afrika Cup, vormde een solide middenblok met Rasmus Lindgren en Demy de Zeeuw. Laatstgenoemde had zijn aanvoerdersband, uit het midweekse duel met NEC, weer afgestaan aan de rechtmatige ‘eigenaar’: Luis Suarez. De Uruguayaan keerde in de Kuip terug van een schorsing. Urby Emanuelson speelde net als woensdag linksback. Suk maakte eerder nog deel uit van de wedstrijdselectie, maar de Koreaan moest in de Kuip genoegen nemen met een tribuneplek. Zijn ontmoeting met Guus Hiddink (analist voor Eredivisie Live en vooral oud-bondscoach van Zuid-Korea) maakte de dag van Suk waarschijnlijk toch nog redelijk goed.

Na een reeks inleidende beschietingen in een stadion zonder Ajax-fans, moest het Ajax-elftal al vroeg worden aangepast. Toby Alderweireld ging na een kwartier naar de kant met een blessure. Oleguer verving de Belg noodgedwongen in het Amsterdamse verdedigingshart. De tandem Jan Vertonghen/Oleguer bewees een solide te zijn.

Dennis Rommedahl stond tien minuten na de wissel aan de basis van de openingstreffer. De Deense rechtsbuiten (weliswaar iets hangend, dus meer op het middenveld spelend) opende fraai op De Zeeuw. De breedtepass van de reserve-captain op de attent meegelopen Marko Pantelic bleek goud waard. De Servische Ajacied kon van heel dichtbij simpel intikken: 0-1. Eerder was Suarez al eens dicht bij een treffer. Feyenoord-routinier Rob van Dijk had lang het geluk aan zijn zijde, of had gewoon goed het oog in alle spelsituaties voor hem. Wijnaldum had de stand voor rust gelijk kunnen trekken. De kopbal van de Feyenoorder ging naast. Ook Karim El Ahmadi zag zijn inzet (schot) over verdwijnen. Ook Suarez (snoeiharde volley) en Emanuelson (zijnet en over) waren vlak voor de rust dicht bij een treffer.

,,We hadden de 2-0 moeten maken’’, keek trainer Martin Jol terug tijdens de persconferentie. ,,Maar dat deden we niet. Op de eerste tien minuten na, waarin we moesten uitkijken niet in de strijdwijze van Feyenoord mee te gaan, hebben we genoeg kansen gehad. Toch had de 0-1-voorsprong uitgebouwd moeten worden.’’

De Zeeuw zocht en vond vanuit het middenveld de aansluiting met Suarez en Pantelic. De middenvelder met het imposante loopvermogen en de voorbeeldige drive, bereidde voor maar kreeg ook zelf kansen. Het maakte de Ajacied al snel tot een voornaam mikpunt voor de Rotterdamse fans. De Zeeuw wist alle sneeuw- en ijsballen behendig te omzeilen. Vooral bij het nemen van hoekschoppen was dat geen sinecure.

Suarez neemt het doel van Rob van Dijk onder vuur. Suarez neemt het doel van Rob van Dijk onder vuur.

Na rust probeerden de Rotterdammers het initiatief – logischerwijs bij de achterstand - meer naar zich toe te trekken. Heel veel écht uitgespeelde kansen leverde het niet op. Ajax bleef gokken op de aanval en loeren op ruimtes richting Van Dijk. Na een dik uur spelen brak een communicatiefout de gasten op. Een fout tussen Emanuelson en Stekelenburg schonk Wijnaldum een niet te missen mogelijkheid. De linksback tikte de bal voorbij zijn eigen doelman, waarna Wijnaldum inschoot: 1-1.

De gelijkmaker was onnodig, vond ook Jol. ,,Vervelend om op die manier een doelpunt tegen te krijgen’’, vervolgde Jol zijn terugblik. ,,We hadden op een bepaald moment redelijk de controle over een strijdlustig Feyenoord. Uiteindelijk kregen zij kansen, maar toch hadden wij de voorsprong moeten uitbouwen. Al is Feyenoord wel een sterke ploeg met een paar goede spelers.’’

Suarez had zijn ploeg een goede dienst kunnen bewijzen door de geslaagde passeeractie voorbij de 17-jarige Stefan de Vrij af te ronden met een doeltreffender schot. Jol liet zijn aanvoerder bewust spelen op de allerjongste bij de Rotterdammers. Suarez wisselde geslaagde acties af met minder gelukkige acties. De tactische zet had eigenlijk meer moeten opleveren.

De gelijkmaker schonk de Feyenoorders extra hoop en vertrouwen. Vurnon Anita moest als vervanger van Rommedahl de fiks oplaaiende Rotterdamse dadendrang mede helpen beteugelen. Emanuelson schoof kort door richting middenveld, om uiteindelijk plaats te maken voor het Amsterdamse ‘jonkie’ Christian Eriksen.

Oog in oog met Stekelenburg leek invaller Roy Makaay de Klassieker te beslissen. De spits mikte de bal óp in plaats van naast de Ajacied. Aan de overzijde bezorgde vooral Suarez Van Dijk extra werk. De goalie kreeg een inzet van de Uruguayaan slechts met moeite onder controle. El Ahmadi schoot vanuit kansrijke positie finaal over de bal. Eriksen kreeg na een veelbelovende dribbel nét te weinig ruimte voor een schot.

De enerverende slotfase leverde geen treffers meer op. Ook niet omdat De Zeeuw de bal overschoot. De Rotterdamse uitvoering van de Klassieker bleef daarmee onbeslist: 1-1. ,,Altijd vervelend om punten te verliezen’’, besloot Jol. ,,Maar tevreden ben je nooit bij puntenverlies. Vooral niet in de Klassieker.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de reacties na afloop en een samenvatting van de Klassieker

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Voor Toby Alderweireld kwam er na een kwartier al een einde aan de wedstrijd. Voor Toby Alderweireld kwam er na een kwartier al een einde aan de wedstrijd.
Pantelic scoort in een leeg doel. Pantelic scoort in een leeg doel.
Ajax viert de openingsgoal van Pantelic. Ajax viert de openingsgoal van Pantelic.
Emanuelson krult de bal richting doel. Emanuelson krult de bal richting doel.
Suarez passeert De Cler en Vlaar. Suarez passeert De Cler en Vlaar.
Gregory van der Wiel zet een sliding in richting Cissé. Gregory van der Wiel zet een sliding in richting Cissé.
Demy de Zeeuw geeft zich voor de volle honderd procent. Demy de Zeeuw geeft zich voor de volle honderd procent.
Eriksen kreeg vijf minuten speeltijd om een beslissing te forceren. Eriksen kreeg vijf minuten speeltijd om een beslissing te forceren.
Oleguer maakte een goede indruk als vervanger van Alderweireld. Oleguer maakte een goede indruk als vervanger van Alderweireld.