Menu
Klassieker met verschillende wapens

Klassieker met verschillende wapens

Naast een Klassieker met veel prestige vertelt de zestigste editie van Feyenoord – Ajax ook een ander verhaal. Het betreft een duel tussen de ploegen met de beste rapportcijfers voor respectievelijk eigen publiek en op vreemde bodem.

Feyenoord maakte in vijf thuiswedstrijden nog geen enkele misstap en vergaarde de volle buit van vijftien punten. Geen enkele club uit de Eredivisie deed de Rotterdammers dit na. Feyenoord is nog vijf zeges verwijderd van de serie uit het seizoen 2000-2001. Toen werden de eerste tien competitiewedstrijden in eigen huis gewonnen, waaronder de achtste tegen Ajax.

De Ajacieden zijn voornemens de Rotterdamse reeks te beëindigen en lijken goede papieren te hebben. Ajax is als enige Eredivisieclub nog ongeslagen in de zes uitwedstrijden van dit seizoen: vijf keer winst en een gelijkspel bij FC Twente. In vier gevallen werd door Jasper Cillessen ook de nul gehouden.

Niet alleen uit, maar ook in Amsterdam heeft Ajax z'n zaakjes verdedigend prima op orde. In acht van de elf competitiewedstrijden stapte de opponent zonder treffer van het veld. Bij een nieuwe wedstrijd zonder tegendoelpunt komt Ajax op negen clean sheets. Enkel in 1995-1996 deed Ajax het beter met tien keer de nul in de eerste twaalf duels.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst