Menu
'Klassieker mooiste affiche'

'Klassieker mooiste affiche'

Ruim een maand na de bekerwedstrijd Ajax - Feyenoord (3-1) staat er opnieuw een heuse Klassieker op het programma. Ditmaal een editie in competitieverband en op Rotterdams grondgebied. Hoewel Feyenoord inmiddels aanhikt tegen een achterstand van negen punten blijft het onderlinge treffen altijd in het teken staan van prestige. ,,Het is het mooiste affiche van Nederland”, is het duidelijke commentaar van oud-Ajacied Ronald de Boer.

De tweelingbroer van Ajax-trainer Frank de Boer heeft in elk geval recht van spreken, want in zijn imposante spelersloopbaan - die hem behalve Ajax ook voerde langs FC Barcelona en Glasgow Rangers - kruiste hij menigmaal de degens met de Rotterdamse rivaal. En vrijwel altijd met succes. Toch is er wat de huidige techniektrainer van Ajax betreft één zege in de Kuip die er bovenuit steekt. ,,Dat was in het seizoen 1995-1996”, graaft hij in zijn geheugen. ,,We speelden dat jaar fenomenaal en hadden na acht wedstrijden 24 punten met een doelsaldo van 33 doelpunten voor en nul tegen. Er werd dus op ons gejaagd. Niet eens wie als eerste zou winnen, maar wie er als eerste zou tegenscoren.”

Uiteindelijk is het Feyenoord-verdediger Clemens Zwijnenberg, die op 22 oktober 1995 na amper twee minuten spelen de ban breekt: 1-0. Als vijf minuten later Henrik Larsson de score verdubbelt ontploft de Kuip. ,,Toen we daarna moesten aftrappen zei ik: we zijn nog niet eens begonnen, dus laten we dat nu maar doen”, illustreert De Boer de suprematie van het Ajax uit de jaren negentig . ,,En zo geschiedde, want bij rust stonden we met goed voetbal met 2-3 voor door treffers van Winston Bogarde, Jari Litmanen en Marc Overmars. In de tweede helft maakte Marc ook de 2-4 en kregen we de Kuip weer helemaal stil.”

Ronald de Boer werkt tegenwoordig als individueel trainer in de jeugdopleiding van Ajax. Daarnaast geeft hij geregeld analyses van wedstrijden op televisie. Ronald de Boer werkt tegenwoordig als individueel trainer in de jeugdopleiding van Ajax. Daarnaast geeft hij geregeld analyses van wedstrijden op televisie.

Ajax blijkt in die periode voor Feyenoord een haast onneembare vesting, zowel uit als thuis. ,,Ondanks dat we in het Olympisch Stadion met 1-2 verloren voor de beker door de ‘golden goal’ van Mike Obiku, voelden we ons vaak superieur, ook in de Kuip waar we met onder meer 0-4 en 0-5 wonnen. Ik heb in elk geval heel vaak gewonnen en gescoord tegen Feyenoord.”
Hoewel de rivaliteit tussen beide grootmachten immens is, genoot De Boer altijd volop van de ambiance in de Kuip. ,,Ik vond het heerlijk om daar te spelen: mooi veld, mooi stadion en doorgaans prima publiek. Hoewel de sfeer bij vlagen intimiderend was. Gelukkig kon ik daar goed tegen. Juist omdat we voelden dat ze bang voor ons waren. Op een gegeven moment waren we ook een ‘angstgegner’.”

Dat De Boer in december 1998 zijn laatste wedstrijd voor Ajax speelt in de Kuip (1-1) noemt hij een ‘grappige afsluiting’. ,,Temeer omdat ik als 18-jarige broekie een doelpunt maakte tegen Feyenoord in het Olympisch Stadion.” Ook ruim vijftien jaar later roemt hij de Klassieker. ,,In mijn tijd waren wedstrijden tegen PSV ook belangrijk, vooral sportief gezien. Maar in historisch opzicht en qua beleving bij de mensen is Feyenoord heel belangrijk. Het is het mooiste affiche.”
Over de ontmoeting van zondag is De Boer helder. ,,Als Ajax wint, haakt Feyenoord af in de titelstrijd. Als Ajax verliest, is het nog niet helemaal gespeeld. Het is dus een belangrijke wedstrijd, die we niet moeten verliezen. Ik vind het alleen te makkelijk om te zeggen dat we wel even gaan winnen, aangezien een Feyenoord in goede doen een lastige tegenstander is.”

Overigens deelt De Boer niet de mening van Feyenoord-trainer Ronald Koeman, die onlangs verkondigde dat zijn ploeg aantrekkelijker speelt dan Ajax. ,,Dat vind ik onzin. Ze hebben een paar aardige wedstrijden gespeeld, maar als team is Ajax veel beter op elkaar afgestemd.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Pro Shots