Menu
'Klassieker staat op zichzelf'

'Klassieker staat op zichzelf'

Met nog een training voor de boeg, moet Ajax klaar zijn voor het duel tegen Feyenoord. De trainer weet de sterke en zwakke punten van de Rotterdammers en weet ook dat de stand op ranglijst voor de Klassieker van onderschikt belang is.

,,Daarom is het ook niet belangrijker hoe ik Feyenoord inschat. Deze wedstrijd staat op zich. Dat wij bovenaan staan en Feyenoord nu wat lager is geen garantie dat wij winnen. Zoals dat het andersom ook niet zou zijn", verzekert Henk ten Cate zijn toehoorders vrijdagmiddag tijdens het perspraatje. Voor de trainer van Ajax is het zijn eerste Nederlandse Klassieker, maar vergelijkbaar was de situatie in Spanje als Real Madrid en 'zijn' Barcelona elkaar troffen.

Voor Nicolae Mitea komt het duel tegen Feyenoord nog net iets te vroeg. Voor Nicolae Mitea komt het duel tegen Feyenoord nog net iets te vroeg.

,,Ik heb een keer meegemaakt dat Real Madrid achttien punten hoger op de ranglijst stond dan wij. Barcelona won de onderlinge wedstrijd en eindigde dat jaar zes punten boven Real Madrid. In zo'n duel kan je dus heel veel vertrouwen tanken." Dat Feyenoord - Ajax een wedstrijd vol sentimenten is, leeft volgens de trainer meer bij pers en publiek dan bij de spelers. ,,Er wordt van buitenaf druk op gelegd. Ik zie het meer zo dat we een aantal moeilijke uitwedstrijden per seizoen hebben. Daar is Feyenoord er traditioneel één van. Maar je wint het kampioenschap niet door te winnen van Feyenoord. Wel is het zo dat het feit dat wij bovenaan staan, vertrouwen geeft." Tegen Feyenoord speelt Ajax zonder de geblesseerde Ryan Babel. ,,Dat is voor ons een gemis, want Ryan was in vorm", treurt de trainer. Hoe hij de vacante positie gaat invullen; daar laat hij zich niet over uit. ,,In mijn hoofd ben ik er wel uit. Maar vandaag op de training heb ik bewust alles door elkaar gegooid."

Henk ten Cate besteedt veel aandacht aan Perez en Huntelaar. Henk ten Cate besteedt veel aandacht aan Perez en Huntelaar.

Zelf was Ten Cate lang bezig met Kenneth Perez en Klaas Jan Huntelaar die samen oplossingen moesten bedenken om de keeper te verschalken. ,,Dat betekent niet dat ik ook met Kenneth en Klaas Jan tegen Feyenoord ga spelen, al is het natuurlijk wel een van de opties. Ik wilde gewoon dicht bij ze zijn, zoals ik ook dicht bij mijn keepers wilde zijn. Ik wil dat Maarten weet dat ik hem het volle vertrouwen geef. Anders dan ik hier en daar lees of hoor, heeft Ajax géén keepersprobleem." Kenneth Vermeer en Maarten Stekelenburg moesten vrijdagmiddag flink aan de bak tijdens de training. Bij de afrondoefeningen van Perez en Huntelaar wisselden de goalies elkaar af en bij de grote partij (negen tegen negen) verdedigden ze elk een doel. Daarin blonken ze beiden uit, want geen van de teams wist te scoren. Dennis Gentenaar had donderdagavond met Jong Ajax gespeeld en was daarom net als Markus Rosenberg, Michael Krohn-Dehli en Edgar Manucharyan vrij.

Klaas Jan Huntelaar weet met een fraai uitgevoerde lob Maarten Stekelenburg te passeren. Klaas Jan Huntelaar weet met een fraai uitgevoerde lob Maarten Stekelenburg te passeren.

Zij maken echter wel kans op een selectie voor aanstaande zondag tegen Feyenoord. Daarin verdedigt Ajax opnieuw de koppositie, terwijl op hetzelfde tijdstip in Noord-Holland de andere topper tussen AZ en PSV op het programma staat. ,,Je kan van een elftal niet verwachten dat het in drie maanden tijd staat", zegt Ten Cate over de geleverde kritiek dat Ajax soms wat wisselvallig oogt. ,,We hebben wel al veel winst geboekt ten opzichte van de start van de competitie. De mentale weerbaarheid is vergroot en de bereidheid om tot de bodem te gaan is groot. Daarnaast hebben we ook veel individuele kwaliteiten. Spelers die in staat zijn een wedstrijd te beslissen. Maar wij zijn hier al hartstikke blij dat we nu bovenaan staan! De wedstrijden tegen Groningen en Utrecht hebben geleerd, dat wij ons mannetje wel staan."