Menu
Klassieker vol strijd en drama blijft onbeslist

Klassieker vol strijd en drama blijft onbeslist

Tien Ajacieden hielden uiteindelijk stand tegen een elftal Feyenoorders. Adrie Koster had na negentig boeiende minuten vrede met het gelijkspel: 2-2. Twee invallers tekenden voor de Amsterdamse treffers.

,,Dit was een heel boeiende wedstrijd, het was een Klassieker waar alles in zat’’, keek Ajax-trainer Koster terug op zijn eerste Feyenoord - Ajax. De coach beleefde een allesbehalve saai ‘Klassieker-debuut’. De altijd beladen ontmoeting tussen de twee Nederlandse grootmachten bood ook deze keer spektakel. Feyenoord en Ajax leverden een interessant voetbalgevecht. Doelpunten, strijd, spanning plus alle geslaagde en minder geslaagde acties kleurden deze editie van de Klassieker.

,,Beide ploegen hadden vandaag de mogelijkheid om te winnen’’, sprak Koster opnieuw naar waarheid. De Ajax-coach zag zijn eigen ploeg moeizaam starten. De Rotterdammers troefden de Amsterdammers het eerste bedrijf af op agressiviteit. De woelige sfeer in de Kuip had aanvankelijk zijn weerslag op het spel van sommige Ajacieden. Koster: ,,Sommige jongens begonnen nerveus. Zij waren blijkbaar onder de indruk van de ambiance.’’ De thuisploeg nam na een halfuur spelen een voorsprong. Giovanni van Bronckhorst kegelde de bal voorbij Stekelenburg (1-0).

,,In de rust heb ik aangegeven dat we korter moesten dekken en agressiever moesten gaan spelen.’’ De woorden van de interim-trainer werden door de Amsterdammers direct al na rust in daden omgezet. Ajax begon agressiever, of in elk geval een stuk gretiger aan de tweede helft. Invaller Dennis Rommedahl schoot de bezoekers al snel naast de thuisploeg. De Deen verving Albert Luque. Kennedy Bakircioglu was na de thee de vervanger van Luis Suarez. De Spanjaard en de Uruguyaan werden halverwege de wedstrijd om disciplinaire redenen gewisseld. Wat daar precies achter zat, daar ging de Ajax-trainer verder niet op in.

Ook invaller Siem de Jong droeg zijn steentje bij. De voor Gregory van der Wiel ingevallen middenvelder hielp Ajax in zijn eerste Klassieker aan een voorsprong. De Jong sloeg vanaf de linkerflank toe met een fraai diagonaal schot. Van der Wiel moest de strijd staken met een kniekwetsuur.

Vooral in de eindfase werd de Klassieker extra gekruid door een grote dosis dramatiek. Dramatiek waarbij George Ogararu de rol vertolkte van lijdend voorwerp. De Roemeense rechtsback kon na een botsing met Giovanni van Bronckhorst niet verder. Na de aftocht van Ogararu, geveld door een lichte hersenschudding, voetbalden de Amsterdammers het laatste deel van de wedstrijd met tien man uit. Dat de ploeg van Koster al vroeg alle wissels had verbruikt, werd Ajax uiteindelijk niet fataal.

Een minuut voor de noodgedwongen aftocht van de rechtsback, kreeg Klaas Jan Huntelaar nog een riante mogelijkheid om de voorsprong verder uit te bouwen. De spits zag zijn inzet voorlangs gaan.
Vijf minuten later hielp De Guzman de thuisploeg aan de gelijkmaker. Hedwiges Maduro leidde de treffer onbedoeld in door Michael Mols onreglementair te stoppen. De middenvelder had op het oog nauwelijks contact met de oud-Ajacied Mols. De Belgische arbiter Franck de Bleeckere bestrafte de actie met een wel heel zware sanctie. Penalty. Stekelenburg bevestigde zijn reputatie als penaltykiller door de inzet van Theo Lucius in eerste instantie te keren. In de rebound prikte Jonathan de Guzman de bal alsnog langs de keeper: 2-2. De Feyenoorder werd daarbij nauwelijks in de weg gezeten door een Ajacied. ,,Ook de scheidsrechter liet zich intimideren door de ambiance in de Kuip’’, vond Koster. ,,Ik heb nog geen beelden teruggezien, maar de penalty werd volgens mij wel heel makkelijk gegeven.’’ De Zeeuw vond echter ook dat zijn eigen team niet vrijuit ging bij de gelijkmaker. ,,Stekelenburg heeft dit seizoen wel meer penalty’s gestopt. Dan is het jammer dat we niet adequaat reageerden op zijn redding.’’

Nadat Huntelaar een volley voorlangs het Feyenoord-doel zag verdwijnen, verzuimde ook Slory de attractieve Klassieker te beslissen. De invaller liet in de slotminuten maar liefst twee opgelegde kansen onbenut. Het bewees ten overvloede dat deze Klassieker werkelijk alle kanten op had kunnen gaan.
,,Feyenoord had de winst in de slotfase naar zich toe kunnen trekken’’, zei Koster. ,,Uiteindelijk kan ik leven met deze 2-2.’’ Bert van Marwijk, de oefenmeester van Feyenoord, had geen vrede met het gelijkspel. ,,Op basis van de kansen die we hebben gekregen, hadden we moeten winnen. Ik ben daarom ontevreden over deze uitslag.’’

Omdat ook PSV en AZ gelijkspeelden (1-1), bleef Ajax koploper in de Eredivisie.

Benieuwd naar spelersreacties?
Ga dan naar de website van Ajax TV. >>