Menu
Klassiekers boeien altijd

Klassiekers boeien altijd

Als Ajax en Feyenoord elkaar treffen, is de stand op de ranglijst van ondergeschikt belang. De Klassieker maakt extra, onvermoede krachten los in het Amsterdamse en het Rotterdamse kamp.

Duels tussen Feyenoorders en Ajacieden zijn altijd intens, vaak spannend, soms zelfs legendarisch. Zondag (aftrap 12.30 uur, de Kuip) wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de toch al roemrijke historie van de Klassieker. De Klassieker is onvervalst Nederlands (voetbal)cultuurgoed. Tussen de eerste Feyenoord - Ajax van zondag 9 oktober 1921 tot en met het laatste treffen tussen 'Rotterdam en Amsterdam' (de play-offwedstrijd op 23 april van dit jaar) gaapt ruim 84 jaar voetbaltraditie. Het eerste onderonsje eindigde officieel in 2-2 en werd gespeeld in de competitie van de Eerste Klasse West. Onofficieel waren het curieus genoeg de Ajacieden die zich, met de 2-3 op zak, overwinnaars waanden in de Maasstad. Na hevig protesteren van de Feyenoorders bij de protestcommissie werd besloten de openingsgoal van Ajacied Theo Brokman alsnog te annuleren. Scheidsrechter W.S. Boas werd daarmee opzichtig teruggefloten. Tijdens het duel beoordeelde de Haagse arbiter de inzet van Brokman nog als een geldig doelpunt. De bal zou de lijn geheel zijn gepasseerd. De withete Feyenoorders dienden direct na het duel een officieel protest in. Zo kon het gebeuren dat, luttele weken na de eerste Feyenoord - Ajax, de eerste Amsterdamse treffer alsnog werd afgekeurd. De eindstand van de allereerste, tumultueuze Klassieker werd daarmee in Amsterdams nadeel aangepast. De tienduizend toeschouwers die getuige waren van de eerste Feyenoord - Ajax op het voormalige voetbalterrein aan de Kromme Zandweg - de Kuip verrees pas decennia later - zullen het niet direct hebben beseft. Maar de duizenden liefhebbers waren toch ├ęcht present bij de geboorte van de wellicht mooiste tweestrijd in het Nederlandse betaald voetbal. Een voetbaltraditie die dus ooit in gang werd gezet met een, naar later werd besloten, afgekeurde goal.

Afgelopen seizoen bereikte Ajax ten koste van Feyenoord de tweede ronde van de play-offs. Naderhand vierden de uitgelaten Ajacieden hun feestje met de meegereisde fans. Afgelopen seizoen bereikte Ajax ten koste van Feyenoord de tweede ronde van de play-offs. Naderhand vierden de uitgelaten Ajacieden hun feestje met de meegereisde fans.

Afgelopen seizoen werden de Ajacieden, Feyenoord-fans en alle overige voetballiefhebbers getrakteerd op liefst vier Klassiekers. In regulier competititieverband wonnen de Rotterdammers beide duels. In de play-offs, het nieuwigheidje na de normale competitie, waren de rollen omgedraaid. Ajax won in de ArenA met 3-0. Luttele dagen later, in de tot nu toe laatst gespeelde Klassieker, wonnen de Amsterdammers ook in de Kuip: 2-4. Mauro Rosales, Klaas Jan Huntelaar, Nourdin Boukhari en Nicolae Mitea verzorgden de Amsterdamse productie. Dirk Kuyt deed als enige Feyenoorder iets terug. De Katwijker nam beide Feyenoord-treffers voor zijn rekening. Met de uitschakeling in de play-offs door de aartsrivaal besloten de Rotterdammers hun seizoen in mineur. De Ajax-selectie van Danny Blind krabbelde die periode juist weer op. Via FC Groningen werd in de tweede play-offronde deelname afgedwongen voor de voorrondes voor de Champions League. Niet lang na de laatste Feyenoord - Ajax gaven de Amsterdammers opnieuw acte de presence in de Kuip. Ditmaal voor de bekerfinale. Met de winst op PSV was sprake van een optimistisch seizoensslot.

Feyenoord is ronduit slecht aan het seizoen 2006-2007 begonnen. De ploeg van trainer Erwin Koeman is terug te vinden in de middenmoot. Afgelopen weekend verloren de Rotterdammers nog twee punten bij RKC Waalwijk: 2-2. Ajax is na zeven speelrondes de trotse koploper. Het spektakelstuk van afgelopen zaterdag, tegen FC Groningen, werd winnend (3-2) afgesloten. In de sfeervolle ArenA opende Ryan Babel de score. De Ajacieden knokten zich vervolgens knap terug van een 1-2 achterstand. De tweede treffer van Babel en een fenomenaal afstandschot van Urby Emanuelson bezorgden de thuisploeg alsnog de zege. Net als tegen de Groningers wacht de Ajacieden ongetwijfeld ook zondagmiddag weer een loodzwaar, maar interessant duel. Klassiekers boeien altijd!