Menu

Klein ontmoet groot: Tweede jeugd op bezoek bij Ajax

Voetbalvereniging De Tweede Jeugd is de kleinste voetbalvereniging van Nederland. Vanaf 1926 telt de Haarlemse VV een veteranenelftal. Niet meer en niet minder. De 103-jarige heer Rosbach was de meest trouwe fan van het gezelschap, tot hij in een tehuis buiten loopafstand ging wonen. Vrijdag waren ze te gast bij Ajax.

Het leek de jubilarissen van De Tweede Jeugd een goed plan om in het 75e bestaansjaar als kleinste club, de grootste club van Nederland te ontmoeten.

En zo geschiedde. De heer Rosbach als boegbeeld voorop in de kennismaking. De geboren Zwollenaar sprak met assistent-trainer John van 't Schip, die de gast wel moest vertellen dat hijzelf niet meer voetbalde.

Daarna schudde de eeuwling de hand van de vijftig jaar jongere Ajax-trainer Co Adriaanse. De Amsterdamse oefenmeester wilde uiteraard wel wat tips van de man die in drie eeuwen leefde. Wat kan Adriaanse doen om zo gezond zo'n hoge leeftijd te bereiken. Rosbach kwam als eerste met de tip dat Co een jonge meid moest hebben, want dat houdt een mens jong. ´En hoeveel uur moet je slapen?, wilde de trainer weten. ´Je moet slapen als je zin hebt´, was het duidelijke antwoord van Rosbach.

Niet alleen het bezoek aan Ajax is het hoogtepunt uit het bestaan van de Haarlemse veteranen, maar ook het feit dat de club wordt opgenomen in het Guinness Book of Records mag een prominente vermelding krijgen in de palmares. Bij het verschijnen van de volgende uitgave staat Detweedejeugd vermeld als kleinste actieve voetbalvereniging van Nederland.

De KNVB heeft een bewijs daarvan moeten overhandigen en het artikel dat in de Telegraaf is verschenen dient eveneens als een bewijsexemplaar.