Menu

''Klein oorlogje'' helpt RKC aan punt

Is het de druk van de hoge klassering op de ranglijst, of de bescheidenheid van een ploeg die zo vertrouwd is met degradatievoetbal? Net als vorige week tegen FC Twente was RKC Waalwijk ook in de eerste helft tegen Sportclub Heerenveen een karikatuur van zichzelf. Na de hervatting wierp de ploeg de schroom van zich af en dat leidde bijna nog tot de winst. RKC bleef steken op 1-1. RKC staat wel vierde met slechts een punt minder dan Ajax, maar met wel een wedstrijd meer gespeeld.

De eerste 45 minuten waren bedroevend. RKC kreeg geen kans en werd weggespeeld door Heerenveen, dat zich kan richten op de Intertoto. Goed voetbal was ook niet mogelijk door de hevige sneeuwstorm. Het veld was moeilijk door bespeelbaar.

Bij Heerenveen was Lurling de beste man. Hij was in de eerste helft al dichtbij een treffer en zorgde ook voor het doelpunt kort na de rust. RKC-verdediger Van den Berg speelde te lankmoedig terug, Nurmela nam de bal handig mee en stelde Lurling in staaat te scoren.

Vanaf dat moment ontwaakte RKC, zo leek het. Trainer Martin Jol: ,,Heerenveen was in de eerste helft veel beter. Voetballend liep het niet bij ons en toen hebben we besloten vol overgave te spelen en een klein oorlogje te beginnen.''

Dat leidde tot kansen voor Samardzic, Cornelisse, Van Wanrooij en de gelijkmaker van invaller Van Loenhout in de 83e minuut. Cornelisse gaf voor vanaf de rechterkant, Van Loenhout controleerde de bal goed en schoot koelbloedig in. Daarna had RKC zelfs nog kunnen winnen.

Jol wilde niets weten van bescheidenheid of druk bij zijn spelers. ,,Op rechts miste ik Lamey, op links De Graef, dat scheelde enorm. Daar komt bij dat ik een hoop jonge spelers heb, die niet altijd even balvast zijn. Maar wij zijn ook vaak op voorsprong gekomen en hebben na de winterstop nog nooit zoveel goals gemaakt. Wij doen nog steeds mee om Europees voetbal.''

Zijn 'ploeggie' heeft wel een zwaar programma, met bijvoorbeeld PSV uit volgende week en Ajax als eerstvolgende thuiswedstrijd.

Voor RBC lijkt het doek van de eredivisie gevallen. De debutant van het afgelopen jaar verloor met 1-3 van Sparta. Het gat met de nummer eennalaatst, De Graafschap, bedraagt zeven punten. Omdat Fortuna won van NEC met 2-0 kunnen de Limburgers de nacompetitie nog ontlopen. AZ won de belangrijke wedstrijd van FC Groningen.