Menu

Kleine nederlaag Ajax tegen Milan

Ajax heeft de eerste wedstrijd van het Amsterdam Tournament tegen AC Milan met 1-0 verloren. Die stand stond al na 13 minuten op het scorebord. Rui Costa schoot de enige treffer van de eerste helft binnen. Ajax kreeg in de tweede helft meer mogelijkheden, maar het lukte de ploeg ondanks mooie acties, niet te scoren.

De laatste keer dat Ajax en AC Milan in Europees verband tegenover elkaar stonden was in de Champions League finale van 1995 in Wenen. Ajax won dankzij een doelpunt van Patrick Kluivert. Van dat team is geen enkele speler meer aanwezig in het huidige Ajax. Bij AC Milan speelt de nieuwe aanwinst Filippo Inzaghi als de grote publiekslieveling. Interessant is ook dat bij beide teams Georgiërs in de basis staan. De teamgenoten bij de nationale ploeg Kaladze en Arveladze staan tegen over elkaar.

Mido kon het aan de linkerkant goed vinden met de rechtsback Contra, andersom was het minder. De Egyptenaar had de Roemeen in de beginfase aardig in de tang. Maar zoals we vorig seizoen ook zagen, zijn de tegenaanvallen levensgevaarlijk. Een verkeerde timing op het middenveld bracht AC Milan in stelling.

Ook in de tiende minuut kregen de Milanezen een aardige kans. Inzaghi legde de bal terug, waar Yakubu net niet bij kon. Serghinho op zijn beurt wel, maar hij zocht het doel te veel aan de rechterkant.

Grim liet zien dat hij in de vakantie het keepen niet verleerd heeft. De Landsmeerder redde in de 12e minuut met uitstekende reflexen op inzetten van Inzaghi en Shevchenko (hij werd afgelopen seizoen met 24 doelpunten topscorer van AC Milan).

Toch was het in de dertiende minuut wel raak. Een voorzet van Donati werd door Inzaghi compleet gemist, maar Rui Costa schoof met buitenkant rechts binnen, 0-1.

In de zeventiende minuut daverde een hartverwarmend applaus van de tribunes. Niet omdat een Ajacied zo´n fantastische actie had, maar omdat Jari Litmanen met zijn Liverpoolmaten het stadion betrad.

Shevchenko leek in de 22e minuut AC Milan op 2-0 te zetten, maar de inzet van de ster uit de Oekraine caramboleerde via de voet van Grim en de onderkant van de lat terug het veld in.

Terug het veld in kwam de bal ook nadat een verdediger van AC Milan de bal ving voordat deze het doel in rolde. Van Braamhaar en de grensrechter was zijn redding echter legitiem, waardoor Ajax in de dertigste minuut een terechte strafschop werd onthouden.

Vier minuten later schoffelde Maldini Zlatan onderuit. Een vrije trap op achttien meter van het doel was het resultaat. Van der Vaart schoot jammer genoeg tegen de buitenste levende steen van de muur. Hij claimde nog een handsbal, maar vond geen gehoor bij Braamhaar.

Aanvallen deed Ajax wel. De corners mochten dan ook door de Amsterdammers worden genomen, maar veel succes viel daar (nog) niet mee te behalen. Op succes moet Zlatan tot de 39e minuut wachten. Toen liet hij Maldini met een fraaie beweging achter zich. Ook nu bleef het vervolg achter bij de individuele actie. Zlatan werkte voorin voorbeeldig. Hij stoorde vroegtijdig, wat Ajax een aantal malen balbezit opleverde.

Ajax leek voor rust nog langszij te komen. Rafael van der Vaart vond Arveladze, die zich razendsnel draaide en schoot. Abbiati was geklopt, maar de bal ging langs de verkeerde kant van de paal.

In de tweede helft verkoos trainer Co Adriaanse de multifunctionele Daniel Cruz boven John O´Brien als rechtsback. Ook AC Milan wisselde een speler. Thomas Helveg kwam binnen de lijnen voor Cosmin Contra.

Andy van der Meyde was aan het begin van de tweede helft dicht bij een treffer, maar na een vrije trap kon Abbiati de bal net naast het doel werken. Pim van Dort diende kort daarna voor het eerst uit te rukken. Mido kampte met een pijnlijk dijbeen, maar hij was snel opgelapt. Ajax voerde de druk meer op. Mido flitste op links langs de Italiaanse verdediging. Zijn voorzet eindigde echter achter Van der Meyde. Toch de rechtsbuiten er nog bij, legde terug op de inlopende Galasek. De Tsjech zag zijn schot echter gekraakt, waardoor er niet meer dan een hoekschop volgde.

Bij vlagen liet Ajax fraai voetbal zien. Zoals in de 67e minuut. Daniel Cruz wist als rechtsback de bal middels een hakje uit de verdediging te krijgen. Galasek passte vervolgens op Mido. De Egyptenaar trok naar binnen, zijn schot werd geblokt en de afgeslagen bal werd door Galasek over geschoten. Weer geen doelpunt, maar de intentie was er zeker wel. Ook bij Zlatan gold dat. De intentie en de bewegingen liet hij wel zien. Effectief was hij nog niet.

De Ajax-verdediging kreeg het op papier na de 72e minuut eenvoudiger. Maar uiteraard stond Rui Costa er nog. En hij stond in de 74e minuut weer helemaal vrij voor Grim. De doelman gaf geen krimp en won zijn zoveelste duel van de avond.

Zlatan zette aan de andere kant Abbiati aan het werk. Na een perfecte voorzet van Van der Meyde, hoog genoeg voor de boomlange Zweed, kopte hij goed naar de grond. Maar ook de Milan-doelman begaf zich naar het gras en hield de bal voor de lijn tegen.

Milan raakte vermoeid en Ajax kon veelvuldig op het middenveld de bal al oppikken. Negen minuten voor tijd leverde dat een dot van een kans op. Shota Arveladze mocht door op randje buitenspel. In plaats van de bal te controleren, haalde hij direct vol uit: de bal ging een dikke meter naast.

Ook Van der Vaart kreeg het publiek op zijn hand na een imposante actie waarbij hij drie Milanezen de verkeerde kant opstuurde. Een doelpunt leverde het niet op. Dat had in de 85e minuut kunnen gebeuren, maar Mido verzuimde Arveladze aan te spelen en probeerde zelf te vuren. Een corner kreeg hij, meer niet. De jonge Heemskerker liet de toeschouwers nog eens smullen na een fraaie tovertruc. Helaas stonden er slechts roodzwarten in de buurt.

Daardoor bleef het bij een 1-0 stand voor de Milanezen. Ajax verdiende op basis van de tweede helft meer, maar moet het doen met deze kleine nederlaag. Fred Grim kreeg de titel man of the match toegewezen.