Menu

Klinkende overwinning Jong Ajax op Heerenveen

De wedstrijd in de Beloftencompetitie tussen Heerenveen en Ajax, die maandag werd verplaatst naar donderdagavond, is geëindigd in een 3-0 overwinning voor de Amsterdammers. Jong Ajax speelde een goede wedstrijd en kwam geen moment in gevaar. De nummer twee en drie op de ranglijst wisselden door deze uitslag van plaats zodat de pupillen van John van 't Schip nu knap tweede staan.

Vorig seizoen gold Jong Heerenveen als het sterkste team in de Beloftencompetitie. Jong Ajax wist er twee keer niet van te winnen, hoewel het beter in Friesland presteerde (1-1) dan op Sportpark De Toekomst (1-3). In Friesland speelde Rafael van der Vaart nog een uur mee. De zege in Amsterdam betekende het kampioenschap voor de Friezen.

Van 't Schip had van het eerste elftal alleen Maarten Stekelenburg tot zijn beschikking. Ronald Koeman had de avond ervoor tegen AC Milan in de UEFA Champions League zelf maar nauwelijks achttien spelers op zijn lijst. En met een aantal extra blessures uit die wedstrijd en de honderdvijftigste Klassieker voor de boeg aanstaande zondag, moest Van 't Schip het dus met zijn eigen selectie doen. Maar aangezien dat de laatste paar wedstrijden ook het geval is geweest en die wedstrijden eveneens zijn gewonnen, kon dat geen probleem zijn.

Randy Rustenberg was er niet bij omdat hij de afgelopen paar dagen ziek was geweest. In zijn plaats, als linksback, speelde A-junior Urby Emanuelson. In het centrum van de verdediging stonden Jerold Promes en José Valencia, rechts stond Jussi Kujala. Op het middenveld had Van 't Schip Walker, Michael Krohn-Dehli en Rasmus Lindgren geposteerd. Daniel de Ridder, Jason Culina en Etienne Esajas moesten voor het gevaar voorin zorgen.

En dat lukte, want na een dik kwartier stond Ajax al op voorsprong. Een aanval van Esajas werd in eerste instantie nog afgeslagen, maar Walker ving de bal op het middenveld op. De Braziliaan bediende Krohn-Dehli die zijn team prompt op voorsprong zette.

Heerenveen kon eigenlijk alleen uit dode spelmomenten, corners en vrije trappen, gevaarlijk worden. Dat had vooral te maken met de lengte van de Friezen, iets wat bij de meeste Ajacieden duidelijk ontbreekt. Gelukkig stond Maarten Stekelenburg zijn mannetje en hij zorgde ervoor dat zijn doel schoon bleef.

Na rust bleef Ajax goed voetballen. Achterin werd weinig weggegeven en voorin werd goed geprofiteerd van de mogelijkheden. Culina bijvoorbeeld onderschepte een bal op het middenveld, gaf hem mee aan Daniel de Ridder die voorzette. De Australiër liep door, ontving de voorzet op zijn hoofd en kopte de bal achter de Friese doelman: 0-2.

Zeven minuten voor tijd deed Culina hetzelfde op het middenveld, onderscheppen. Weer gaf hij de bal mee aan Daniel de Ridder, maar dit keer stiftte de vleugelaanvaller zelf over de keeper. Het betekende de derde treffer voor Jong Ajax en de overwinning was veilig.

Trainer John van 't Schip was na afloop zeer enthousiast over de mooie overwinning. ,,We speelden een erg goede wedstrijd. Zij kwamen niet door onze defensie en wij kwamen er voetballend heel goed uit. En dat terwijl zij toch zes jongens uit de A-selectie hadden, onder wie Hakansson en Samaras. Vooral Walker speelde bij ons heel sterk en ook Emanuelson heeft het meer dan goed gedaan als linksachter. We hebben verdedigend bijna niets weggegeven en natuurlijk hebben we aan onze kant ook wel wat mogelijkheden laten liggen, maar we hebben onze kansen goed benut’’, klonk de trainer vrolijk.

De stand momenteel in de top van de Beloftencompetie:

1. Feyenoord 11-28
2. Ajax 10-20
3. SC Heerenveen 10-19
4. Excelsior 10-17