Menu
Kluivert en Dolberg helpen Ajax aan zege

Kluivert en Dolberg helpen Ajax aan zege

Ajax heeft het seizoen 2017-2018 zondagmiddag afgesloten met een 1-2-zege op Excelsior. In Rotterdam kwamen de Amsterdammers via een eigen goal van aanvoerder Matthijs de Ligt op achterstand, maar bogen Justin Kluivert en Kasper Dolberg de score om. Een glansrijk debuut was er voor Azor Matisuwa.

Trainer Erik ten Hag husselde zijn formatie voor het laatste duel van het seizoen flink door elkaar. Siem de Jong en Max Wöber waren geblesseerd achtergebleven in Amsterdam. Andre Onana en David Neres waren er wel bij, maar zaten op de bank. Kasper Dolberg kreeg met het oog op het WK de kans zich alsnog in de kijker te spelen bij de Deense bondscoach, die zijn assistent Jon Dahl Tomasson op de tribune had zitten. Voor Kostas Lamprou was het zijn 1e optreden in de Eredivisie namens Ajax en Azor Matusiwa maakte zijn debuut en deed dat gelijk in de basis.

A lot of new faces! ��️‍♂️#excaja #wijzijnajax pic.twitter.com/JLDViOeRJW

— AFC Ajax (@AFCAjax) 6 mei 2018

Genoeg elementen dus om er een mooie afsluitende partij van de maken. Op papier, want Ajax kreeg in de eerste helft op het stroeve kunstgras weinig voor elkaar. Na een kwartier viel de eerste mogelijkheid op de openingstreffer te noteren. Justin Kluivert kreeg de bal prachtig mee van Hakim Ziyech, maar vond doelman Kristinsson op zijn weg.

Kasper Dolberg kreeg voor het eerst een basisplaats onder Erik ten Hag.
Kasper Dolberg kreeg voor het eerst een basisplaats onder Erik ten Hag.
Hakim Ziyech in actie.
Hakim Ziyech in actie.
Kluivert zet het blok bij Koolwijk.
Kluivert zet het blok bij Koolwijk.
Dolberg zet Ajax op 1-2.
Dolberg zet Ajax op 1-2.
De Deen viert zijn treffer ingetogen.
De Deen viert zijn treffer ingetogen.
Ten Hag had enkele wijzigingen doorgevoerd.
Ten Hag had enkele wijzigingen doorgevoerd.
Invaller Neres kon zijn totaal van 14 goals niet opkrikken.
Invaller Neres kon zijn totaal van 14 goals niet opkrikken.
De Ajacieden bedanken de 400 meegereisde fans.
De Ajacieden bedanken de 400 meegereisde fans.

Eigen doelpunt Ajax, blessure Huntelaar
Het was echter Excelsior dat op voorsprong kwam. Maar niet op eigen kracht. Matthijs de Ligt wilde terugspelen op zijn keeper, die echter op een heel andere plek stond dan de aanvoerder had verwacht. De bal rolde pardoes achter Lamprou het lege doel in: 1-0.

Voor Huntelaar zat de wedstrijd er vanwege een blessure na 37 minuten op. Neres was zijn vervanger en verdiende met zijn eerste balcontact direct een corner. Maar ook hij kon Ajax aanvankelijk niet de energie bieden die nodig was om de wedstrijd aantrekkelijker te maken.

Kluivert kopt gelijkmaker binnen
In de tweede helft opende Ajax een stuk beter. Al in de 47e minuut leverde dat de gelijkmaker op. Kluivert kopte uit een prachtige voorzet van Ziyech keurig de 1-1 binnen.

Kluivert 5e Ajacied met 10+ goals

Voor Justin Kluivert is de 1-1 zijn 10e goal. Hiermee is hij de 5e speler van Ajax, die 10 goals of meer scoort. Neres (14), Huntelaar (13), Van de Beek (11), en Schöne (10) zijn de andere vier. De laatste keer dat dit gebeurde was 45 jaar geleden. In 1972-1973 waren Johnny Rep (17), Johan Cruijff (16), Piet Keizer (12), Gerrie Mühren (12) en Arie Haan (12) de spelers met 10+ goals.

Dolberg vanaf 11 meter trefzeker
De combinaties verliepen na de gelijkmaker soepeler en Neres had de 1-2 op zijn schoen na een voorzet van Mazraoui. Die kans ging er nog niet in, maar in de 53e minuut mocht Dolberg aanleggen vanaf 11 meter nadat Ziyech onreglementair was gestuit. De Deense spits aarzelde niet: 1-2. Kort daarna kreeg Mattheij de inzet van Kluivert op zijn arm op de doellijn, maar Nijhuis kende geen strafschop toe.

De laatste 20 minuten mocht Mateo Cassierra zich laten gelden als vervanger van Dolberg, die niet helemaal okselfris uit de duels gekomen leek te zijn. In de laatste minuten deed ook Jurgen Ekkelenkamp nog wat Eredivisie-minuten op. Excelsior drong in de slotfase aan, maar Lamprou capituleerde niet. In de blessuretijd kreeg Ajax via Cassierra en Ziyech nog mogelijkheden, maar scoorde niet meer.

Dit was het voor seizoen 2017-2018. We sluiten af met een overwinning! 👊#excaja #wijzijnajax pic.twitter.com/zmBKF1YLBk

— AFC Ajax (@AFCAjax) 6 mei 2018

Meeste goals, minste tegengoals
Ajax scoorde dit seizoen de meeste doelpunten, kreeg de minste tegengoals maar moest weer genoegen nemen met de 2e plaats. Komende week vertrekt Ajax naar Dubai om daarna met vakantie te gaan. In juni start de voorbereiding op het volgende seizoen.

Lees ook: Liveblog Excelsior - Ajax

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst