Menu

Kluivert topschutter Oranje

Patrick Kluivert mag zich de meest scorende international noemen. De pas 26-jarige oud-Ajacied maakte zaterdagavond tijdens de EK-kwalificatie-interland tegen Wit-Rusland zijn 38ste treffer voor het Nederlands elftal. Kluivert had slechts 69 wedstrijden nodig voor zijn geslaagde recordrace. De spits van Barcelona verbeterde daarmee het aantal van Dennis Bergkamp, die in 79 interlands tot 37 doelpunten kwam.

Patrick Kluivert debuteerde als 18-jarige aanvaller op 16 november 1994 in het Nederlands Elftal. Hij mocht twintig minuten meespelen tijdens het EK-kwalificatieduel met Tsjechië, maar scoorde niet. De toenmalige spits van Ajax was in zijn tweede interland wel doeltreffend. Kluivert bekroonde zijn invalbeurt van twaalf minuten met zijn eerste interlanddoelpunt.

Kluivert scoorde tweemaal drie treffers in het shirt van Oranje. Dat gebeurde voor het eerst tijdens de oefenwedstrijd tegen België op 4 september 1999 (5-5). Ook in de kwartfinale van EURO 2000 had de spits van Barcelona drie keer succes. Joegoslavië was toen de tegenstander.