Menu
Knagend gevoel na knap gelijkspel

Knagend gevoel na knap gelijkspel

Achteraf knaagde het besef dat er misschien meer in had gezeten tegen Dinamo Kiev. Het gelijkspel (1-1) waarmee Ajax de eerste play-offwedstrijd van de Champions League afsloot, is er een met perspectief. De 300e Europese wedstrijd van Ajax was er een met twee gezichten. Helaas scoorde Ajax slechts een keer.

Martin Jol had in Kiev weer de beschikking over Eyong Enoh. De Kameroener speelde, koud teruggekeerd van blessureleed, een controleursrol op het middenveld. Enoh vond De Zeeuw naast zich. De grootste tactische verrassing was de keuze voor Oleguer. De Spanjaard nam centraal in de verdediging de plek in van Toby Alderweireld. Luis Suarez en aanwinst Mounir El Hamdaoui speelden dinsdag in het Valery Lobanovsky Stadion voor het eerst samen in een officieel duel. Bij de Oekraïners begon Artem Milevskiy verrassend op de bank. De jonge ster leek een gevreesd koppel te gaan vormen met de oude, maar sluwe volksheld Andrei Shevchenko.

Ajax wankelde bij vlagen in de openingsfase, maar kwam de eerste helft zonder kleerscheuren door. De Oekraïense aanval, met Shevchenko als speerpunt, was zeker het eerste half uur beeldbepalend. Een merkwaardige redding via hoofd en been van Vurnon Anita stuiterde via de grond over het Ajax-doel. Het was illustratief voor het gegeven dat de Ajacieden alles op alles moesten zetten om een achterstand te voorkomen. Maarten Stekelenburg tikte een van aanzienlijke afstand afgevuurde vrije trap van Shevchenko naast. Naast noodzakelijk kunst- en vliegwerk, werd een dure tegentreffer ook voorkomen door individuele voetbalklasse.

Vertonghen kopte Ajax tien minuten na rust op voorsprong. Vertonghen kopte Ajax tien minuten na rust op voorsprong.

Ajax etaleerde ook voorin bij vlagen zijn klasse. Suarez en El Hamdaoui hadden in de zestiende minuut net zo goed toe kunnen slaan. Een voorzet vanaf rechts van El Hamdaoui bleef in het strafschopgebied net buiten bereik van beoogd eindstation Suarez. Nauwelijks zeven minuten later kwam El Hamdaoui een stap te laat om de inzet van Suarez een laatste tikkie in de juiste richting te geven. De adidas-bal rolde voorlangs.

Ajax behield zijn rust en concentratie tijdens de storm die Dinamo Kiev in de beginfase ontketende. De Amsterdammers lieten zich niet imponeren door het krachts- en machtsvertoon van de thuisploeg. Ook Dinamo-keeper Maxym Koval beleefde angstige momenten. Bijvoorbeeld toen een te kort teruggespeelde bal bijna werd opgepikt door Eyong Enoh. De Kameroener profiteerde bijna van het buitenkansje, maar strandde – letterlijk – op de goalie. Een streep door de rekening was de gele kaart voor Vurnon Anita. De linksback is daardoor geschorst voor de play-offreturn in de ArenA.

Nog voor het verstrijken van het eerste uur nam de wedstrijd een vreemde wending. Het merkwaardige laatste half uur werd ingeleid door de rode kaart voor Garmash. De speler van de thuisploeg ging grof in de fout tegen Vertonghen en incasseerde zijn tweede gele kaart. Uit de daarop volgende vrije trap kopte Jan Vertonghen prachtig raak. De vrije bal van De Zeeuw werd in de draai voorbij Koval gekopt: 0-1. Ajax bemachtigde zijn felbegeerde uitdoelpunt!

Ajax genoot slechts vijf minuten van de voorsprong. Oleh Goesev rondde een sprint af met een schuiver voorbij de weifelende Stekelenburg. Defensief kraakte het een moment bij Ajax. Ook de meegesprinte Emanuelson kon de middenvelder niet meer afstoppen: 1-1. Het uitverkochte ‘Valery Lobanovsky’ barstte bijna uit zijn voegen van vreugde. De gelijkmaker was het startsein voor een van beide kampen gespannen slotfase.

In de slotfase - met de invallers Sulejmani en Eriksen binnen de lijnen - was er toch nog een heet moment nabij de Amsterdamse zestien. Oleguer had handen en voeten nodig om invaller André af te stoppen. Aan de overkant prikte Suarez de bal net naast. Met het redelijk zwaarbevochten 1-1 gelijkspel mochten de Ajacieden niet ontevreden zijn. Ondanks de kansen die een eventuele tweede Amsterdamse goal op hadden kunnen leveren. De uitslag biedt in elk geval perspectief voor de tweede play-offwedstrijd, die beslist over deelname aan de Champions League.

En de Champions League is het toernooi waarvoor Ajax zich wil, of misschien zelfs wel moet plaatsen. Het Champions League-sausje dat over Dinamo Kiev – Ajax was uitgegoten, smaakt zeker naar meer. Tegen PAOK Saloniki, in de derde voorronde ontbrak het sausje nog. De hymne (eindelijk weer de bekende klanken bij een Ajax-duel), de Champions League-bal op de rechtermouw en een stadion in de Champions League-huisstijl keren over een week terug in de Amsterdam ArenA.

Na de wedstrijd liet ook Ajax’ algemeen directeur Rik van den Boog zich zien in de kleedkamergang. Hij benadrukte dat de buitenhuis behaalde 1-1 een goed resultaat is. ,,We willen heel graag de poulefase van de Champions League in’’, sprak Van den Boog. ,,Daarom doen we er alles aan om onze huidige selectie in stand te houden. We hebben geen geld om spelers te kopen. De geruchten dat we een bod uitbrengen op een of meerdere spelers zijn dus onzin.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van Dinamo Kiev – Ajax en de reacties na afloop.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Ajax speelt woensdag 25 augustus de belangrijke return tegen Dinamo Kiev. Voor dit duel zijn nog kaarten beschikbaar.

Bestel hier je kaarten voor Ajax - Dinamo Kiev

El Hamdaoui speelde voor het eerst samen met Suarez. El Hamdaoui speelde voor het eerst samen met Suarez.
Enoh speelde een sterke wedstrijd. Enoh speelde een sterke wedstrijd.
Anita zit er fel op. Anita zit er fel op.
De Zeeuw in een heftig duel verwikkeld. De Zeeuw in een heftig duel verwikkeld.
El Hamdaoui waagt een doelpoging. El Hamdaoui waagt een doelpoging.
Vreugde na de 0-1 van Vertonghen. Vreugde na de 0-1 van Vertonghen.
Opnieuw El Hamdaoui. De jonge keeper ziet de bal tot zijn opluchting niet in het doel belanden. Opnieuw El Hamdaoui. De jonge keeper ziet de bal tot zijn opluchting niet in het doel belanden.
Suarez in duel met voormalig sc Heerenveen-speler Popov. Suarez in duel met voormalig sc Heerenveen-speler Popov.