Menu
Knap staaltje van Foppe's team, maar Ajax pakt beker in 1993

Knap staaltje van Foppe's team, maar Ajax pakt beker in 1993

Nog 1 dag en dan staat de bekerfinale van het seizoen 2018-2019 op het programma. Voor Ajax is het al de 25e keer dat de eindstrijd is bereikt. Daarvan won Ajax 18 keer. Eén van die trofeeën kreeg de club uitgereikt in 1993, toen de Amsterdammers wonnen van sc Heerenveen. In dat duel vielen maar liefst 8 doelpunten.

Het was voor de allereerste keer dat sc Heerenveen de bekerfinale wist te bereiken. Trainer Foppe de Haan loodste de toenmalige Eerste Divisieclub naar deze mijlpaal. Voor Ajax was het behalen van een finale redelijk gesneden koek.

Heerenveen frank en vrij
Het seizoen 1992/1993 was echter niet gelopen als verwacht. Ajax was als 3e geëindigd in de Eredivisie, achter Feyenoord en PSV, en was ook Europees uitgeschakeld. Het blazoen móest met deze prijs wat worden opgepoetst. Voor Heerenveen was het allemaal anders. Dat de club tot de finale reikte, was een enorme verrassing voor de Friezen en genieten stond voorop. "We hebben niets te verliezen, we gaan gewoon lekker voetballen", zei trainer Foppe de Haan voorafgaand aan de finale.

Ajax voelde dat het als torenhoge favoriet moest presteren op die 20e mei 1993 tegen een club uit de lagere divisie. Bovendien was op hetzelfde veld Feyenoord in de halve finale met 0-5 afgedroogd, dus van Ajax werd veel verwacht.

Edgar Davids houdt de beker omhoog.
Edgar Davids houdt de beker omhoog.

Verwonderlijk was het dus niet dat de Amsterdamse formatie al in de 7e minuut de score opende. Dan Petersen nam vanaf rechts de corner en Edgar Davids kopte feilloos raak. Maar wat niemand verwachtte, gebeurde wel: Heerenveen kwam op gelijke hoogte. Na ruim een half uur spelen schoot Gerrie Schaap op doel. Edwin van der Sar keerde de inzet, maar Erik Regtop (net als Leeroy Echtold en Erik Tammer oud-spelers van Ajax) was sneller dan welke Ajacied bij de bal om de gelijkmaker binnen te werken.

De ploegen leken met 1-1 de kleedkamers in de Kuip op te zoeken. Tót Ajax in de blessuretijd van de eerste helft nog een hoekschop kreeg. Petersen draaide de bal weer in, Doesburg kopte weg, maar Marc Overmars kon vervolgens met de borst opvangen en vervolgens.meedogenloos hard uit halen, 2-1 voor Ajax!

Surplus aan kwaliteit
Het bleek zo net voor de rust een mokerslag voor Heerenveen dat tot dat moment had gestreden voor wat het waard was. Na de hervatting bleek de energie uit de Friese formatie te zijn. Ajax kon na enige tijd het surplus aan kwaliteit in de ploeg in de score tot uiting brengen. Doelpunten van Stefan Petterson, Bergkamp, uitblinker Dan Petersen en nogmaals Overmars uitlopen naar 6-1. Het slotakkoord was voor Heerenveen dat via invaller Rodion Camataru de eindstand op het scorebord zette: 6-2.

Het was de 12e keer dat Ajax de beker won. Zondag kan alweer de 19e KNVB Beker aan de prijzenkast worden toegevoegd.

Lees ook: Serdar Güzübüyük leidt bekerfinale

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Beeldarchief Ajax