Menu

Knappe overwinning Jong Ajax op Utrecht

De vorige twee duels eindigden respectievelijk in een nederlaag en een gelijkspel. Maar Jong Ajax behaalde maandagavond op de Toekomst weer een overwinning. Tegenstander was Jong Utrecht, dat op de ranglijst een plaats boven de Amsterdammers stond. Vijf spelers van de A-selectie deden mee in de basiself van Van ´t Schip, terwijl Jamal Akachar degene was die na de rust het enige doelpunt van de wedstrijd maakte.

In het doel stond dit maal Joey Didulica. De Australiër mocht op de Toekomst wedstrijdritme opdoen. Ook Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Davide Mendes da Silva en Nourdin Boukhari stonden in de basis. Gabriel Mofokeng heeft nog steeds last van een blessure aan zijn buikspier, terwijl Jussi Kujala ontbrak wegens privé-omstandigheden. Uit de A1 begonnen Hedwiges Maduro, Daniel de Ridder en Sergio Cameron.

Net als vorige week ontbrak het Ajax maandag aan scorend vermogen en stootkracht voorin. In de eerste helft werd daardoor nauwelijks een kans gecreëerd. Utrecht kon er echter weinig tegenover stellen. In het eerste kwartier had geen van beide keepers ook maar een zweetdruppel hoeven laten. Cameron en Akachar waren de enige Ajacieden die Utrecht-goalie Terol aan het werk zetten. De gasten hadden welgeteld twee counters die gevaarlijk hadden kunnen zijn, ware het niet dat het gevaar, óf door balverlies, óf door goed verdedigen van de Ajacieden, nog voor Didulica in actie hoefde te komen, was geweken.

De Ajax-defensie stond goed. De Jong en vooral Mendes da Silva hadden achterin alles onder controle. Maduro en Valencia konden af en toe mee opkomen, waarbij een voorzet van Valencia het meest aanvallende wapenfeit van de verdedigers was. Van ´t Schip had ook in de gaten dat de counter van Utrecht nog wel eens gevaarlijk kon worden, en zette daarom na rust de verdediging bij een aanvallende corner anders. ,,Ik heb in de tweede helft een man extra in de verdediging gezet als wij een corner namen. Dat werkte, want op die manier hebben wij de counter er bij de tegenstander uit weten te halen.”

De coach zei in de rust ook tegen zijn spelers dat zij best eens uit mochten halen op de goal als zij daar de kans voor hadden. ,,Toevallig zei ik het ook tegen Jamal, die hem na rust van afstand inschoot. De bal leek wel houdbaar, maar hij hobbelde erin, en dat was wel zo plezierig voor ons”, vond Van ´t Schip.

,,Ik kreeg de bal en ik dacht, ik schiet maar. Toen ging de bal langzaam het doel in. Ik denk dat de keeper het te laat zag, want er stonden allemaal spelers voor zijn neus”, reageerde de doelpuntenmaker zelf. ,,En gelukkig, want dit was een belangrijke wedstrijd voor ons. Eerst verloren we vorige week van Willem II, toen speelden we gelijk tegen Vitesse en nu wonnen we weer eens. Ik hoop dat we deze lijn kunnen voortzetten”, aldus Akachar.

Het doelpunt kwam niet eens uit voort een uitgespeelde kans, zoals Van ´t Schip en Akachar al zeiden. Van een afstandje rolde de bal eigenlijk onverwachts het doel in. Na de voorsprong van Ajax, moesten de Domstedelingen wel komen. Maar het lukte niet. Om wat meer druk naar voren te kunnen geven, gingen de gasten achterin een op een spelen, maar het leidde nog steeds niet tot kansen. Ajax wist evenmin nog meer gevaar te stichten voorin, waardoor de overwinning door de goal van Akachar naar Ajax ging.

Onverdiend was het niet, want Ajax had wel een licht overwicht. Van ´t Schip: ,,Utrecht is op een schot na in de tweede helft helemaal niet gevaarlijk geweest. Wij waren qua veldspel beter. De eerste helft was, voetballend gezien, beter. Alleen was de eindpass matig. Daarom kwamen we voorin niet echt tot kansen. Na het doelpunt vond ik dat we de ruimtes niet goed bespeelden. In een aantal overtalsituaties waren wij slordig en leverden de bal in. Bij de mogelijkheden díe we kregen, waren we te gehaast. We hadden meer rust in het spel moeten houden. Zo hadden we de bal bijvoorbeeld vaker naar de andere kant kunnen spelen, in plaats van alles door het midden of de linkerkant te proberen. Zodoende kwamen we op een gegeven moment onnodig onder druk te staan.”

Een deel van de blaam trof ook het veld, vond de trainer. De grasmat op de Toekomst wordt met de week zanderiger. ,,Maar ja, daar heeft de tegenstander ook last van”, reageerde hij nuchter.

Over de spelers die meededen van de A-selectie was de trainer tevreden. ,, Ze hebben gedaan wat ze moesten doen. Alleen had de een wat meer geluk dan de ander” vond Van ´t Schip. De oefenmeester doelde daarbij op Boukhari, die wat minder geluk had en voortdurend kleine geschillen met zijn directe tegenstander uitvocht, en op Sneijder en Mendes da Silva, die beiden een voortreffelijke partij speelden.

Door de overwinning staat Ajax, samen met RKC en Vitesse, op een gedeelde derde plaats. RKC heeft echter wel een wedstrijd minder gespeeld. Utrecht staat nu zesde, maar heeft zelfs twee wedstrijden minder gespeeld. Binnenkort ontvangt Ajax koploper Heerenveen in Amsterdam.