Menu
Knappe zege Alderweireld met België

Knappe zege Alderweireld met België

Diverse Ajacieden kwamen vrijdagavond voor hun land in actie. Zo won Toby Alderweireld met België zeer knap met 0-3 bij Servië. Denemarken, waarbij Christian Eriksen in blessuretijd werd gewisseld, moest genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel bij tien Bulgaren. Oranje, zonder inbreng van Ajacieden, won in Rotterdam met 3-0 van Andorra.

België gaat na de 0-3 zege bij Servië aan de leiding in groep A, met zeven punten uit drie wedstrijden. Kroatië heeft evenveel punten, maar België heeft een beter doelsaldo. Toby Alderweireld kreeg van bondscoach Mark Wilmots in en tegen Servië weer een basisplaats toebedeeld nadat hij de thuiswedstrijd tegen Kroatië nog vanaf de bank had moeten bekijken. Na een 0-1 ruststand liepen de Belgen, met ook oud-Ajacieden Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen in de basis, uit naar een zeer knappe 0-3 overwinning. Dinsdag treft België in eigen huis Schotland.

Het Nederlands Elftal won onder leiding van Louis van Gaal met 3-0 van Andorra. De bondscoach liet de Ajacieden Kenneth Vermeer en Ricardo van Rhijn op de bank. Maar met Maarten Stekelenburg onder de lat, John Heitinga in de verdediging, Rafael van der Vaart en Nigel de Jong op het middenveld, Klaas Jan Huntelaar in de spits en Urby Emanuelson als invaller waren er wel veel oud-Ajacieden present binnen de lijnen. Van der Vaart, vooraf gehuldigd voor zijn honderdste interland, luisterde de ceremonie voorafgaande aan zijn 101e interland op met een doelpunt in de zevende minuut. Klaas Jan Huntelaar en Ruben Schaken tilden die marge naar de uiteindelijke 3-0 zege. Oranje leidt in groep D met negen punten uit drie wedstrijden, evenveel als Roemenië dat aanstaande dinsdag de opponent is van het Nederlands elftal.

Van der Vaart scoort in zijn 101e interland. Hij speelde 29 caps als Ajacied. Van der Vaart scoort in zijn 101e interland. Hij speelde 29 caps als Ajacied.

In Bulgarije stond Christian Eriksen in de basis bij Denemarken in hun kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. Hoewel de thuisploeg in de zevende minuut op voorsprong kwam, raakte de Bulgaarse formatie twintig minuten later al in ondertal door een rode kaart voor Bandalovski. Pal voor rust scoorde Denemarken de gelijkmaker, maar verder dan dat kwamen zij niet. Denemarken staat voorlaatste in hun groep met 2 uit 2. Dinsdag treft Denemarken koploper Italië in Milaan.

Niklas Moisander moest als aanvoerder van Finland tegen Georgië genoegen nemen met een punt. De gasten kwamen zelfs op voorsprong in Helsinki, maar nadat Finland in de 59ste minuut met tien man verder moest na een tweede gele kaart voor Eremenko, rechtten zij de rug en pakte een punt via een doelpunt in de 63e minuut van Hämäläinen. Voor de Finnen gaat het WK-kwalificatietoernooi pas in maart verder met een uitwedstrijd tegen Spanje.

Tobias Sana moet zijn debuut in het Zweedse elftal nog even uitstellen. Tegen Faroër Eilanden bleef hij op de bank zitten. Hij zag Zweden het uitduel met 0-2 winnen dankzij onder andere een goal van oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Proshots/Stanley Gontha.