Menu
Knappe zege Jong Ajax op Sparta

Knappe zege Jong Ajax op Sparta

Jong Ajax heeft na drie nederlagen op rij het zoet van een overwinning weer mogen proeven. In een week die bij de club in het teken staat van Europees voetbal won Jong Ajax het thuisduel met Sparta Rotterdam met 4-2 dankzij goals van Bakker, Acolatse, Hendriks en Becker.

Doordat Ajax woensdag de degens kruist met PSG en de A1 donderdag hetzelfde doet tegen de Franse leeftijdsgenoten, hadden trainers Jaap Stam en Andries Ulderink voor het grootste deel hun ‘eigen’ spelers voor de ontmoeting met Sparta Rotterdam ter beschikking en slechts vijf wissels naast hen op de bank. Onder andere Robert Muric ontbrak. Het talent zal donderdag met de A1 meespelen in de Youth League.

Wel stond Ricardo Kishna bijna tachtig minuten in het veld. De buitenspeler had de laatste week minder trainingsarbeid kunnen leveren wegens knieproblemen, maar kon vanavond laten zien dat hij op de goede weg is. Al in de vierde minuut leverde uitgerekend hij een prachtige, geplaatste dieptepass af op Danny Bakker. De linkshalf draaide uitstekend weg en passeerde de Sparta-goalie koelbloedig, 1-0.

Kishna bleef de eerste helft zeer actief en gretig. Hij schuwde de arbeid niet, was zelfs even op linksback aan het assisteren en had vernuftige passes in petto. De ploeg van Andries Ulderink en Jaap Stam had na ruim een kwartier de uitgelezen mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar Sam Hendriks kopte de bal uit een strakke voorzet van Elton Acolatse naast.

Elton Acolatse is blij met zijn treffer die 2-0 betekende. Elton Acolatse is blij met zijn treffer die 2-0 betekende.

Daarna brak een periode aan waarin Jong Ajax minder grip kreeg op de tegenstander. Dat leverde Sparta enkele kansen op. Zo voorkwam Kenny Tete met een redding op de lijn een tegengoal van Paul Gladon en kwam Jong Ajax goed weg toen Kenny Teijsse net naast kopte. Bovendien greep aanvoerder en doelman Peter Leeuwenburgh enkele malen goed in op schoten van Gladon, die vorig seizoen nog 17 keer trefzeker was voor FC Dordrecht.

Jong Ajax leek in de tweede helft op rozen te zitten toen na een mooie aanval waarbij de bal eerst tegen de lat, vervolgens tegen de paal en uiteindelijk door Acolatse binnen werd geschoten, 2-0. Maar niets was minder waar. Jong Ajax was de weg kwijt toen trainer Gert Kruys met vier spitsen ging spelen. Prompt keerde de spanning in de 64e minuut terug in de wedstrijd toen Dogan de aansluitingstreffer maakte en Sparta scoorde nauwelijks een minuut later via Voskamp de 2-2.

De thuisploeg was de weg kwijt en leek overlopen te worden door de gasten. Verdedigend liet Jong Ajax flinke gaten vallen. Maar gelukkig was er de snelheid nog van Sheraldo Becker. Hij kopte in de 83e minuut goed door op Sam Hendriks, die een flinke spurt inzette, sterker bleek dan Daniël Breedijk en 3-2 maakte.

Toch was de wedstrijd allerminst al gespeeld. In de 86e minuut leek Sparta wederom op gelijke hoogte te komen, maar redde Leeuwenburgh tot twee keer toe uitstekend. Twee minuten later profiteerde Becker van de geschonken ruimte en schoof de bal onder doelman Kortsmit door, 4-2.

Trainer Ulderink wist dat zijn ploeg goed was weggekomen: ,,Het begin was aardig van onze kant, maar daarna brak een moeilijke fase aan en aan het einde mogen we van geluk spreken dat we drie punten hebben. We waren slordig. Ik zag geen loopacties, waardoor we meer in de duels kwamen. Maar het is goed om te zien dat je met Becker zoveel snelheid en diepte kan brengen.”

Jong Ajax - Sparta Rotterdam 4-2 (1-0)
Scoreverloop: 4. Bakker 1-0, 57. Acolatse 2-0, 64. Dogan 2-1, 65. Voskamp 2-2, 83. Hendriks 3-2, 88. Becker 4-2.


Opstelling Jong Ajax: Leeuwenburgh; Owusu, Tete, Van Bruggen, Riedewald; Boccara, Menig, Bakker; Acolatse (70. Becker), Hendriks, Kishna (78. Keskin).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots/Jasper Ruhe