Menu
Knop is om bij Zivkovic

Knop is om bij Zivkovic

Richairo Zivkovic kende een pittige start bij Ajax. Waar de 18-jarige spits in zijn eerste seizoen in Amsterdam meteen wilde schitteren in het eerste, besloot de staf hem te laten rijpen bij Jong Ajax. Even slikken, maar inmiddels lijkt de weg naar boven ingezet. 'Uiteindelijk wist ik: ik moet harder mijn best doen en minder klagen.'

Trainingskamp Qatar
,,De hele week train je met elkaar, de staf zit er dicht bovenop. Het is de kans om jezelf weer te laten zien. Iedereen wil na de winterstop in de basis staan, dus ik moet gewoon mijn stinkende best doen en zorgen dat ik er weer bij zit. Ik heb mijn vakantie gebruikt om te rusten, maar ik heb niet stilgezeten. Je moet je core onderhouden, hardlopen. Ik ben ook naar de sportschool geweest en heb een paar keer met de bal getraind. Dit trainingskamp is geslaagd als ik het gevoel heb dat ik alles eruit heb gehaald wat erin zit.”

Eerste half jaar als Ajacied
,,Het was een moeizame start. Ik wilde zo snel mogelijk bij het eerste aansluiten. Vooraf was al bekend dat ik bij Jong Ajax zou beginnen. Dat vond ik geen probleem, toch bleek het in de praktijk niet makkelijk. Ik dacht dat ik het aankon, maar het voelde als een stap terug. Mentaal moesten er wat dingen veranderen in mijn hoofd. Ik wilde teveel, dacht te veel. Dat was niet de bedoeling. Uiteindelijk wist ik gewoon: ik moet harder mijn best doen en minder klagen.”

'Trainingskamp is dé kans om jezelf te laten zien.' 'Trainingskamp is dé kans om jezelf te laten zien.'

13 goals voor Jong Ajax
,,Bij Jong Ajax in de Jupiler League heb ik me ontwikkeld, stappen gemaakt. Het is een andere competitie dan de Eredivisie, dat was even wennen. In de Jupiler League staat het achterin altijd man op man. In het begin had ik daar moeite mee, maar ik begon het steeds beter te begrijpen, steeds meer doelpunten te maken. Fysiek werd ik ook steeds sterker.”

’Bij iedere goal in de Jupiler League hoop ik dat het mijn laatste is.’
,,Dat heb ik gezegd inderdaad. Maar ik denk niet dat ik mijn laatste doelpunt in de Jupiler League al heb gemaakt. Er komen zeker nog wedstrijden dat ik met Jong Ajax mee ga doen.”

Mooiste moment bij Ajax
,,Dat was mijn debuut in de Champions League tegen APOEL. Als klein kind droom je er al van om daar te spelen. Je kijkt al die wedstrijden op tv, hoopt dat je dat ooit zelf mee mag maken. Uiteindelijk was mijn echte debuut (het bekerduel met Urk niet meegerekend, red.) voor Ajax meteen die wedstrijd in de Champions League. Dat is een prachtig gevoel natuurlijk. Het shirtje heb ik bewaard.”

Eerste Eredivisie-goal voor Ajax
,,Ik speelde de laatste 30 minuten mee tegen Excelsior. Vijf minuten voor tijd maakte ik de 2-0. Lasse Schöne gaf een prima pass, toen was het makkelijk om ‘m binnen te schieten. Mijn eerste goal voor Ajax in de Eredivisie. Een heerlijk gevoel, scoren is altijd fijn voor een spits. Toch sla ik mijn CL-debuut hoger aan, want ik had natuurlijk al voor Groningen gescoord in de Eredivisie.”

Sigthórsson en Milik
,,Dat zijn twee goede, complete spitsen. Ik ben jong, heb nog niet alle onderdelen van een Ajax-spits onder controle. Mijn sterke punten moeten nog sterker, mijn zwakke punten moeten eruit. Ik heb lengte maar kan bijvoorbeeld nog niet super goed koppen, ook de bal vasthouden in de kleine ruimte is bijvoorbeeld iets dat beter moet. Daar moet ik keihard aan werken.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

In duel met Thulani Serero. In duel met Thulani Serero.