Menu

KNVB wil bevoegdheden aanklager verruimen

Naar aanleiding van de kwetsende spreekkoren zondagmiddag rond ADO Den Haag - Ajax spreekt de KNVB op korte termijn met de clubs over een voorstel, waarbij de aanklager betaald voetbal in het geval van kwetsende spreekkoren een ruimere mogelijkheid krijgt tot straffen over te gaan. Daarbij wordt nadrukkelijk gedacht aan het spelen van één of meerdere wedstrijden zonder publiek. Met het toepassen van deze maatregel wordt direct de groep getroffen, die zich aan deze kwetsende spreekkoren schuldig maakt.

Op dit moment kan de aanklager betaald voetbal niets uitrichten, wanneer uit de rapportage blijkt dat een club alles in het werk heeft gesteld om spreekkoren tegen te gaan.

Verder staat het onderwerp bestrijding kwetsende spreekkoren deze week op de agenda van een reeds eerder gepland overleg met de ministeries van Binnenlandse Zaken, VWS en Justitie, de politie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de supportersvereniging en de KNVB. De vorige maand verschenen aanbevelingen van het Auditteam Voetbalvandalisme zijn daarbij leidend. Een van de conclusies van het Auditteam is dat bij de bestrijding van discriminerende spreekkoren de lokale driehoek leidend dient te zijn.

De KNVB benadrukt nogmaals dat de kwetsende en discriminerende spreekkoren tijdens de wedstrijd ADO Den Haag - Ajax ontoelaatbaar zijn en niet thuishoren op de voetbalvelden. De voetbalbond baseert zich hierbij op de rapportages van de scheidsrechter, vierde official en de waarnemer. De aanklager betaald voetbal stelt een onderzoek in naar de gebeurtenissen rond deze wedstrijd.

Het incident rondom ADO Den Haag - Ajax staat niet op zichzelf. In het verleden zijn reeds tal van maatregelen genomen (procedureafspraken, afspraken tussen de zogenaamde ketenpartners, het toepassen van cameratoezicht, het inzetten van toeters, trommels, etc ). Deze maatregelen blijken echter niet in alle gevallen effectief.

Bron: persbericht KNVB