Menu

Koeienactie Ajax-supporters

AMSTERDAM (ANP) - Op de grasmat van de Arena zijn woensdag twee koeien losgelaten. Met deze actie protesteerden ongeveer veertig Ajax-aanhangers tegen de slechte staat van het veld. Ze eisen een goed bespeelbare grasmat en anders moet het stadion maar dicht.

Het multi-functionele stadion de Arena heeft er een functie bij. Woensdag ondersteunden twee koeien een ludieke actie van de f-side. De twee grazers mengden zich op het hoofdveld van de Arena onder demonstranten die een betere grasmat voor hun ploeg eisten.

Ajax en de Arena krijgen van de fans tot 18 maart de tijd. Wordt niet aan de eis voldaan, dan beraden de supporters zich op 'passende actiemaatregelen'. Ajax voetbalt sinds 1996 in de ArenA. Inmiddels ligt de 24e grasmat in het stadion, of beter 24 en een half. Woensdag werd een deel van het veld weer onder handen genomen.

Alle krachten worden aangesproken om de conditie van het veld te verbeteren. In een verwoede poging het gras te laten groeien strooit 'Mokumman' graszaad rond.

Met een 'paard van Troje-actie' wist de Ajax-aanhang met de twee koeien de Arena binnen te komen. De supporters stapten bij station Duivendrecht in een vrachtwagen, de koeien volgden in een aanhanger achter een personenauto. Met een smoes kwamen de vrachtwagen en zijn gevolg het stadion binnen.

Binnen enkele seconden werd het veld door de supporters en de koeien ingenomen. Een van de viervoeters was zo goed om het gras nog even te bemesten. Voormalig hersteltrainer Bobby Haarms, tegenwoordig belast met de kwaliteit van de grasmat, kwam hoogstpersoonlijk poolshoogte nemen. Hij toonde begrip voor de actie. ,,Ajax moet een goed veld hebben om goed te kunnen spelen. Er wordt dag en nacht aan gewerkt. Wie weet hebben we nog koeien of schapen nodig.''

Willem II is de eerste club die Ajax weer in de Arena zal ontvangen. Om zich terdege voor te bereiden op het duel wil de Tilburgse club vooraf trainen op het erbarmelijke veld. Bij Ajax vraagt men zich af of het veld een training zou doorstaan. Om de grasmat te sparen, trainen de Amsterdammers niet in de Arena.''

Het spandoek 'Te Koop composthoop' bleef achter als stille getuige van de actie. Meer over de koeien-actie in de Arena 31/01 Koeien ondersteunen actie Ajax-supporters in de Arena 31/01 Co Adriaanse: 'We zijn op zoek naar een Willy Wortel' 31/01 Bob Haarms: 'We doen er echt alles aan' 31/01 Brievenrubriek: Wie weet een oplossing? Meer over de koeien-actie in de Arena 31/01 De Ajax Ster: Spectaculaire supportersactie in de Arena 31/01 Ajax Foto Side: F-side laat koeien grazen 31/01 Luister naar wat Clara en Bertha er van vinden[geluidsfragment]