Menu

Koeman amuseert zich prima in bekerduel

Ajax heeft in de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen revanche genomen voor de eerder dit seizoen geleden 1-3 nederlaag. In de slotfase zette Ajax de wedstrijd naar zijn hand en won met 2-0. ,,Hoewel het lang 0-0 bleef, heb ik mij wel geamuseerd", gaf trainer Ronald Koeman na de wedstrijd exact de gevoelens weer.

Koeman had dezelfde elf spelers in de basis gezet als afgelopen zondag in de met 0-2 gewonnen wedstrijd tegen FC Utrecht. Zij kregen het vertrouwen weer en beschaamden dat niet. Rafael van der Vaart sleurde weer van voor naar achteren over het veld. Wesley Sneijder bleek de ideale verbindingsman naar voren toe en Johnny Heitinga stapte op de juiste momenten goed in voor de aanvallers van Heerenveen een vuist dreigden te maken.

In de eerste thuiswedstrijd na de winterstop trok Ajax direct fel van leer. Met de voor eigen publiek debuterende Angelos Charisteas in de punt van de aanval rolde de ene na de andere combinatie over de grasmat. Al na een kwartier had het verschil op het bord kunnen en misschien ook wel moeten staan, maar de scherpte voorin ontbrak nog. Een goal van Rafael van der Vaart werd wegens buitenspel afgekeurd.

,,Toch hing een doelpunt de hele wedstrijd in de lucht”, verkondigde Koeman. ,,En die verdienden wij ook.” Maar het was sc Heerenveen, in een spaarzame aanval, dat via een afstandsschot van Klaas-Jan Huntelaar de paal raakte. Ook Ajax was vijf minuten voor rust dichtbij een doelpunt, maar de kopbal van Zdenek Grygera ging via de onderkant van de lat het doel weer uit.

Aanvallend wilde het dan niet helemaal lukken met de Tsjech, verdedigend gaf hij samen met Julien Escudé wederom zeer weinig weg en de Friese formatie van trainer Gertjan Verbeek kwam er dan ook nauwelijks aan te pas.

Maar ondertussen tikte de tijd gewoon door en dan blijft het in een bekerduel altijd spannend. ,,Dan kan het zomaar toch 0-1 worden”, droomde Verbeek. ,,Of we gaan verlengen en gaan via penalty’s naar de volgende ronde. Maar eigenlijk is het wel terecht dat Ajax won”, moest hij toch toegeven.

Want de thuisploeg slaagde er uiteindelijk toch nog in het verschil in de stand tot uiting te brengen. Angelos Charisteas scoorde zijn eerste goal in de Amsterdam ArenA. ,,Dat hij zelf na afloop al zei dat hij niet tevreden was geweest over zichzelf als hij niet had gescoord, is prettig”, complimenteerde Koeman zijn nieuwste Griek. ,,Ik ben tevreden over zijn functioneren in het team." De enige matchwinnaar werd Charisteas echter niet.

Twee minuten na het openingsdoelpunt schoot invaller Ryan Babel na een fraai opgezette een-twee met de andere invaller Steven Pienaar prachtig hard en strak binnen, 2-0. Zijn zesde goal in de zeven wedstrijden die hij dit seizoen speelde.

Nog even en de trainer kan bijna niet onder het eigen talent uit. ,,Mitea voelt ook dat iemand achter hem staat te dringen. Op een gegeven moment kan ik de komst van Babel in de basis niet meer tegenhouden. Maar wanneer dat moment komt, weet ik niet. Nu denk ik dat hij zondag niet in de basis staat, maar misschien denk ik daar als ik zondag wakker word wel anders over.”

Gertjan Verbeek wenste Ajax het allerbeste. ,,Laat Ajax de beker maar winnen", vond de Heerenveen-trainer. ,,Dat kan een plaatsje schelen op de ranglijst wat betreft Europees voetbal. Dus: zet 'm op Ajax!"

Dat moet Ajax dan eerst doen tegen ADO Den Haag. In de loting voor de volgende ronde werden de Amsterdammers gekoppeld aan ADO, met een wedstrijd in de Residentie.