Menu

Koeman: 'Belangrijk dat we ronde verder gaan'

In een kleine partytent stond Ronald Koeman een dag voor de return in en tegen Auxerre de meegereisde pers te woord. De oefenmeester sprak over de komende wedstrijd waarin Ajax een 1-0 voorsprong verdedigt en het sportieve dalletje waarin de Amsterdamse ploeg lijkt te zitten.

Julien Escudé is een van de weinige Ajacieden die het stadion al kent. De Fransman maakt het niet heel veel uit dat hij nu niet in het stadion heeft kunnen trainen. ,,Dat wil je doen omdat je dan weet waar je in terecht komt tijdens een wedstrijd. Je kunt kijken hoe het er uit ziet en of het een goed veld is, of er veel hobbels in zitten en dergelijke. Maar het gaat voornamelijk om de training en dat hebben we vanavond volgens schema kunnen doen."

De verdediger verwacht dat hij en zijn teamgenoten donderdagavond een feestje kunnen vieren. ,,Ik verwacht ongeveer eenzelfde soort wedstrijd als in Amsterdam. Als wij de onderlinge duels kunnen winnen, zullen wij degenen zijn die normaal gesproken doorgaan naar de volgende ronde. Maar het zal moeilijk worden, want Auxerre is geen slechte ploeg. En het veld zal niet heel goed zijn. Je zag aan het trainingsveld van vanavond dat je het zo kapot speelt. Maar natuurlijk moeten wij een ronde verder komen."

Alleen de inzetbaarheid van Wesley Sneijder is twijfelachtig. Voor de rest is iedereen die is meegereisd naar Auxerre helemaal fit. De middenvelder trainde vanavond in de grote partij wel met een hesje, maar pas op de dag van de wedstrijd zal worden beslist of hij kan spelen. ,,Een speler moet honderd procent fit zijn'', lichtte Koeman toe. ,,En zeker in het geval van spierblessures moet je voorzichtig zijn met iemand snel weer te laten spelen."

Daarmee heeft Koeman niet al te veel middenvelders tot zijn beschikking, temeer omdat Rafael van der Vaart zelfs achterbleef in Amsterdam. ,,Tja, op het middenveld heb ik een behoorlijk probleem. Alle middenvelders die aan het begin van het seizoen speelden, zitten nu voornamelijk op de Toekomst'', doelde de trainer op de vele blessures. ,,Veel van de geblesseerden zijn internationals. Maar in kwantiteit hebben we genoeg spelers", concludeerde Koeman.

Terwijl iedereen aan de kant van het trainingsveld naar mate de training vorderde bevriezingsverschijnselen begon te vertonen, concentreerden de Ajacieden zich op een grote partij. Even daarvoor waren al voorzetten vanaf de flanken geoefend, die moesten worden afgerond in het doel. De partij werd in razend tempo gespeeld. Eén keer raken, bij balverlies snel omschakelen en de 'hesjes' moesten zoveel mogelijk druk uitoefenen op het doel van 'wit'. Slechts één keer leverde dat een doelpunt op: Nourdin Boukhari kwam goed voor zijn verdediger en gaf zo de voorzet van Maxwell net het nodige zetje om de bal achter Maarten Stekelenburg te doen belanden.

Koeman denkt niet zoveel te zullen veranderen in vergelijking met de heenwedstrijd in Amsterdam vorige week. ,,Die eerste wedstrijd hebben we prima gespeeld. De opbouw van achteruit had beter gekund en als we nu wat meer scherpte achterin hebben op de gevaarlijke aanvallers van Auxerre, dan denk ik dat we naar de volgende ronde gaan. Verdedigend was het goed.''

In aanvallend opzicht wil het de laatste tijd niet zo lukken bij de Amsterdammers, weet ook Koeman. ,,Het gebrek aan rendement in de laatste wedstrijden stoort me. We hebben de ploeg met de meeste doelpogingen, maar als je kijkt naar de topscorerslijst in Nederland komt daar in de top geen Ajacied voor. We hebben een aantal spelers die vier of vijf goals op hun naam heeft. Vorm is iets geks. Na de winterstop dachten we dat we de stijgende lijn te pakken hadden, maar nu spelen we onder ons niveau. Dat houdt me bezig: de vraag waarom we zo moeizaam voetballen. Maar we moeten wel rustig blijven, niet in paniek raken. Zo is voetbal nu eenmaal."

Als trainer ervaart Koeman nu voor de eerste keer kritiek op zijn werk, als speler was hij dat wel enigszins gewend. ,,Als een ploeg verliest, is de trainer verantwoordelijk, zo wordt dat gezien. Als speler vond ik dat prettiger, want ik kon er ook wat aan doen. Van vijfentwintig meter een bal in het doel schieten bijvoorbeeld. Dat kan ik nu niet doen. Maar in deze Europese competitie kunnen we wellicht fouten herstellen. Daarom is het belangrijk dat we morgenavond een ronde verder gaan."