Menu
Koeman benijdt ervaring en rust bij Bayern

Koeman benijdt ervaring en rust bij Bayern

Ronald Koeman hield maandagavond een persconferentie in het Olympia Stadion in München waar dinsdagavond de tweede UEFA Champions-Leaguewedstrijd wordt gespeeld van het seizoen. Tegenstander is Bayern München, een club met een rijke historie en een ervaring in de ploeg om te benijden.

,,Natuurlijk zou een trainer alle dingen die goed zijn bij de tegenstander wel in zijn eigen ploeg willen hebben", reageerde Koeman op een vraag van een journalist wat hij van Bayern München bij zijn elftal zou willen terug zien. ,,Bayern München heeft veel ervaring en daar gaan ze slim mee om. Ze blijven rustig tot het laatste moment. Worden niet zenuwachtig en wachten hun moment af. Bij een jong elftal als dat van ons gaat het wel eens fout. Dan wordt er te gehaast gespeeld. Maar wij hebben ook kwaliteiten die Bayern best zou willen hebben, denk ik."

Toch is vooral de rust die de Duitsers kunnen bewaren een belangrijk wapen. ,,Onze manier van spelen kost veel kracht. Dat merkte je ook weer in de eerste helft tegen Roda JC. Omdat zij de momenten heel goed afwachten, kost dat veel minder kracht. Dat ze niet zenuwachtig worden, wordt ook regelmatig beloond. Dat zag ik zelf bij de wedstrijd die ze speelden tegen Borussia Dortmund en ook tegen Osnabrück scoorden ze in de slotfase. Dat is geen toeval meer, daarvoor gebeurt het te vaak."

Dat was vooral Roy Makaay die het net in die tijdspanne wist te vinden. De reserve-spits van Oranje moet door zijn collega-internationals aan banden worden gelegd. Koeman: ,,Dat is niet zo gemakkelijk. Hij kan beter dan wie ook zijn kans afwachten. Aan een half momentje heeft hij genoeg. We zullen 90 minuten geconcentreerd op hem moeten verdedigen. Daar hebben we ook geluk bij nodig."

Ook nu moet het jonge Ajax weer spelen tegen de gevestigde orde van Bayern München. ,,Talent dat opbokst tegen ervaring. Ik vind dat iedere keer weer een uitdaging", aldus de trainer die weet dat zijn elftal nog altijd in die fase van 'talentrijk' zit. ,,Twee jaar geleden waren we op weg naar Europees succes, maar als je dat team vergelijkt met dat van nu, zie je een heel ander elftal. We moeten de lat niet hoger leggen dan we kunnen."

,,Maar ik sluit niet uit dat we dit seizoen net zo'n seizoen kunnen hebben als twee jaar geleden. Juventus en Bayern München zijn de sterkste in deze poule. Maar dit elftal is jong, wisselt en hoewel het daardoor extra moeilijk is weer op dat hoge niveau te komen, kan het wel. Want tegen Juventus speelden we goed en hadden de kansen. Daar komen er op dit niveau niet veel van en als ze komen, moet je er wel klaar voor zijn!"

Aan het stadion bewaart de trainer goede herinneringen. ,,Dan denk ik niet aan die keer dat ik met PSV tegen Bayern München speelde (dat duel eindigde in 0-0, red.), maar dat we met het Nederlands Elftal Europees kampioen werden. Daar denk je wel aan als je hier weer naartoe rijdt."