Menu

Koeman benoemt Litmanen en Van der Vaart tot aanvoerders

Tijdens de persbijeenkomst in het trainingskamp in De Lutte maakte Ajax-coach Ronald Koeman woensdag bekend dat hij Jari Litmanen heeft benoemd tot aanvoerder en Rafael van der Vaart tot vice-aavoerder. De trainer liet verder weten dat het kamp in Oost-Nederland tot nog toe zeer succesvol verloopt en dat hij nog steeds aan het kijken is welke combinaties van spelers het beste kunnen samenwerken.

,,Zonder de anderen tekort te willen doen, denk ik dat Litmanen en Van der Vaart twee jongens in de groep zijn die binnen en buiten het veld iets meer brengen´´, zei Ronald Koeman tegen de verzamelde pers in het zonovergoten De Lutte. ,,Ik heb Cristian Chivu ook op jonge leeftijd aanvoerder gemaakt en ik denk dat dat hem geholpen heeft volwassener te worden. Cris heeft zijn rol prima ingevuld en ik denk dat Jari dat ook kan. Hij is een aanspreekpunt voor zijn collega´s en naar buiten toe. Ik vind Litmanen dan ook een geschikte aanvoerder gezien zijn kwaliteiten en ervaring. Als Jari fit en goed is, is hij zeer belangrijk voor Ajax. Litmanen heeft concessies moeten doen door weer naar Ajax terug te komen, waar andere oud-Ajacieden dat niet wilden. En als Jari niet speelt, moet Rafael het doen. Ook hij heeft als speler en al persoonlijkheid iets extra´s.

Koeman was zeer tevreden met de manier waarop zijn spelers bezig zijn in De Lutte. ,,Tot nog toe is de balans positief. Alles is hier goed geregeld en de tests wijzen uit dat de meeste spelers fit van vakantie zijn teruggekomen. Ze doen hier ook verschrikkelijk hun best. Deze groep is nog lang niet uitgegroeid, er zit veel rek in. Als je die jongens bezig ziet, ongelooflijk. Ze zijn ambitieus, gedisciplineerd en ze willen echt beter worden. Ik heb dat nog nooit zo meegemaakt. Een groot compliment.´´ Eigenlijk stond vroeg op de ochtend een bosloop gepland, maar de technische staf besloot die looptraining te schrappen. ,,We wilden ze even ´irriteren´ met zo´n bosloopje. Maar vanwege de warmte hebben we de training die om elf uur gepland was, vervroegd. En ook omdat ik tevreden ben over de manier waarop er gewerkt wordt. Konden ze nog even een half uurtje langer blijven liggen´´, grijnsde de trainer.

Ronald Koeman stond ook nog even stil bij het vertrek van Chivu en Andy van der Meyde. ,,Jammer dat ze weg zijn. Ze waren belangrijk in het veld en het waren ook sfeerbepalers in de kleedkamer. Anderen moeten dat nu overnemen.´´ Koeman hoopt dat de aangekondigde vervangers de groep spoedig komen versterken. ,,Ik denk dat het binnen een paar dagen rond kan zijn, maar dat zei ik vorige week ook. Ik verwacht dat ze tijdens de trip naar Engeland erbij zijn.´´ De trainer zei niet meer te verwachten dat tijdens het kamp in De Lutte er nog spelers bijkomen. ,,Er staan nog drie fietsjes met een nummer te wachten, maar die zullen wel onbetrapt achterblijven.´´

De trainers zijn tijdens het trainingskamp en de wedstrijden tegen de amateurteams aan het zoeken naar ´koppeltjes´. Spelers die elkaar kunnen vervangen, of juist kunnen aanvullen. Als voorbeeld haalde Koeman Wesley Sneijder aan, die in de laatste oefenwedstrijd spits Sonck een aantal maal vrij voor de keeper zette. ,,Sneijder begint de kwaliteiten van Sonck te herkennen en andersom. Dat is een kwestie van leren en wennen.´´ Over de eventuele vaste basisopstelling kon Koeman nog niet veel zeggen. ,,Ik denk wel dat we, zeker als de versterkingen erbij komen, dat we veel mogelijkheden hebben. Ibrahimovic en Sonck kunnen beiden als diepste spits fungeren, maar ook samen spelen. Nu zit telkens de een te kijken hoe de ander de ballen erin schiet. Ik ga in Engeland ze samen in het veld zetten´´, aldus Ronald Koeman.