Menu

Koeman: ''Bij momenten speelden we goed''

Ronald Koeman was tevreden over de manier waarop de 4-0 overwinning op Fortuna Sittard tot stand kwam. ,,Meer dan 4-0 zou, hoewel de kansen aanwezig waren, te veel van het goede zijn geweest. Ik ben teveden met de winst en een aantal momenten."

Natuurlijk had de kersverse Ajax-oefenmeester wel enkele kanttekeningen bij de zege. ,,Ik vond dat de balans in het elftal niet altijd aanwezig was. Te veel spelers willen in balbezit naar voren rennen, terwijl dat niet altijd kan. We gaven daardoor achterin veel ruimte weg, maar daar profiteerde Fortuna niet van."

De Fortuna-trainer Hans Verel wist dat hij een moeilijke avond tegemoet ging als nummer laatst in de eredivisie. ,,Ajax uit is altijd moeilijk. Nu had de wedstrijd voor de thuisploeg helemaal iets extra's vanwege de trainerswissel. We hadden Ajax wel een paar keer bekeken, maar door de nieuwe situatie, wist ik niet hoe Koeman zou gaan spelen."

,,Alleen dat ze 4-3-3 zouden spelen stond vast. Maar misschien, omdat alle ogen waren gericht op Kwatta zouden we kunnen stunten." Verel was er na een kwartier al achter dat die vlieger niet op zou gaan. ,,Het breekpunt kwam al in de dertiende minuut bij de strafschop. Het was duidelijk dat Ajax een aantal maten, niet een paar maatjes, te groot was."

Verel bracht sportief de felicitaties over aan Koeman. De nieuwe trainer: ,,Het beste gedeelte speelden we nadat we 1-0 maakten. In de tweede helft was het bij momenten goed."

,,Ik vond het elftal fris spelen", analyseerde Koeman verder. ,,Dat is toch wat ik wil zien. Ik heb bepaalde gedachten over het elftal. Niet iedereen had zelfvertrouwen en daar heb ik bij de keuze voor de opstelling rekening mee gehouden. Zlatan was er mentaal gezien niet 100 procent klaar voor. Machlas gaat daarentegen makkelijker met de situatie om. Ik ben blij dat Zlatan met zijn twee goals heeft laten zien dat hij een goede voetballer is. Knopper vind ik samen met Van der Vaart of Wamberto de beste optie achter de spits. Hij heeft oog voor de situatie."

Na 3-0 sloeg Koeman verder aan het wisselen door O'Brien en Galasek nog binnen de lijnen te brengen. ,,Ik moet me toch snel oriënteren. Na de 3-0 heb ik in het hoofd gehouden dat ik het maximale aantal wissels zou gebruiken."

De trainer kreeg nog de vraag hoe hij zich nou voelde. Zondag nog trainer van Vitesse, twee dagen later in de Arena. ,,Ik had niet het gevoel dat ik in het verkeerde stadion stond. Ik voelde mij totaal niet onwennig."