Menu

Koeman coacht Ajax voor vijftigste keer

Ronald Koeman coacht zondag in de Kuip Ajax voor de vijftigste keer. Van de 49 officiële en vriendschappelijke wedstrijden die Ajax tot nog toe onder Koeman speelde, werden er 38 gewonnen. Ajax speelde 7 keer gelijk en verloor 4 keer. Onder Koeman scoorde Ajax 157 keer. De regerend landskampioen en bekerhouder kreeg 41 doelpunten tegen.

Koeman stond op 4 december van het vorig jaar voor het eerst naast de Ajax-bank. De competitiewedstrijd op die dag tegen Fortuna Sittard werd door Ajax met 4-0 gewonnen. De 1-0 nederlaag tegen F.C. Internazionale in de UEFA Champions League was de enige nederlaag in de laatste 21 wedstrijden.

Met 38 zeges in 49 wedstrijden kan Ronald Koeman bogen op een winstpercentage van 78 procent. Alleen onder Stefán Kovács kwam Ajax tot een hoger winstpercentage: 84 procent. Onder Kovács won Ajax 105 keer in 124 wedstrijden.

Wanneer alle vriendschappelijke wedstrijden buiten beschouwing worden gelaten dan moet Koeman naast Kovács ook Johan Cruijff en Rinus Michels voor laten gaan op de ranglijst van meest succesvolle coaches. Onder Koeman werden 24 van de 34 officiële wedstrijden gewonnen, goed voor een winstpercentage van 70,59 procent.

Wanneer Ajax zondag van Feyenoord wint, dan stijgt het winstpercentage van Koeman naar 71,43 procent. Daarmee zou hij Rinus Michels, de nummer drie van de ranglijst, passeren. Michels heeft een winstpercentage van 71,08 procent. Alleen Johan Cruijff en Stefán Kovács kunnen dan nog pronken met een beter resultaat dan Koeman.

Het winstpercentage van Johan Cruijff in officiële wedstrijden met Ajax is 73,5 procent, dat van Stefán Kovács maar liefst 86,17 procent. Ronald Koeman moet de eerstkomende vier officiële wedstrijden op rij winnen om in winstpercentage Johan Cruijff te kunnen passeren. Kovács is schier onaantastbaar. Hij won met Ajax niet minder dan 81 van de 94 officiële wedstrijden.