Menu

Koeman: 'De Graafschap zal wedstrijd niet weggeven'

Ronald Koeman blikte vrijdagmiddag vooruit op het duel tegen De Graafschap, sprak over zijn aanvoerder Cristian Chivu en natuurlijk over Feyenoord - PSV. ,,Als ik mocht kiezen zou ik denken dat PSV 'maar' moest winnen."

Al een aantal weken hopen Ajax en Feyenoord dat de concurrent in de fout gaat. Voor komende zondag zal dat niet anders zijn, al is de kans bij winst van PSV op Feyenoord op de titel voor Ajax dan definitief verkeken. ,,Wij hebben één voordeel ten opzichte van Feyenoord", stelde Koeman. ,,Als wij drie keer winnen, zijn we tweede."

En met het programma De Graafschap, Twente en Heerenveen in het verschiet is het denkbeeld niet onrealistisch dat Ajax nog negen punten haalt. Bij winst van Feyenoord komende zondag op PSV is zelfs de titel nog in beeld. ,,Maar als Feyenoord wint, dan is het verschil nog drie punten en heeft PSV een veel beter doelsaldo. Er moet dus nog een hoop gebeuren, maar het wordt in Eindhoven wel iets onrustiger als ze verliezen bij Feyenoord. Toch, als ik mocht kiezen, laat dan Feyenoord maar verliezen."

Voor het schakelprogramma dat Canal+ van plan is te draaien op zondag, is de aanvang van de wedstrijd naar 13.00 uur verschoven. ,,Dat tijdstip maakt toch niet uit", reageerde Koeman op de vraag waarom hij daaraan heeft meegewerkt. ,,Wij moeten winnen. Ook al weten we de uitslag in Rotterdam, dan zal dat voor ons geen verschil maken."

Een verschil is er wel op ander vlak. De afstand tussen de topdrie en de subtop is dit seizoen wel heel erg groot. ,,Het is te gek voor woorden", vindt Koeman. ,,Het is toch niet normaal. Ik ga er niet vanuit dat dit structureel is. Want het is wel zo dat Feyenoord het vier of vijf keer het heel moeilijk heeft gehad, maar wel wint. Ook vorig weekeinde heb ik de kansen gezien van RKC en het had net zo goed een nederlaag kunnen zijn voor Feyenoord."

Maar dat gebeurde niet, waardoor Feyenoord nog altijd op het vinkentouw zit bij Ajax met een puntje achterstand. De Graafschap kan, eigenlijk net als Feyenoord, alleen naar boven kijken. Daar zien ze dat Excelsior binnen bereik staat. Koeman: ,,Dit seizoen heeft De Graafschap alles geprobeerd voor een goed resultaat: ze hebben geprobeerd te voetballen, maar ook een-tegen-een gespeeld waarin ze een aantal keren over de schreef gingen. Die grens bepaalt overigens trouwens altijd de scheidsrechter. Ik vermoed dat De Graafschap in het begin alles doet voor het resultaat, maar als we het snel beslissen dat ze denken 'zoek het maar uit'. Ze hebben immers vijf of zes spelers 'op scherp' staan wat betreft gele kaarten en die spelers hebben ze hard nodig in de laatste duels."

Cristian Chivu

Behalve over de wedstrijden van dit weekeinde sprak Koeman ook over de toekomst van Cristian Chivu, de aanvoerder die nog een wedstrijd aan de kant moet toekijken vanwege zijn schorsing. ,,Ik ga er vanuit dat-ie blijft", veronderstelde de trainer. ,,Natuurlijk ben ik daar niet honderd procent zeker van, maar dat is een gevoel. Ik twijfel bovendien of er een club is die het bedrag voor Cris kan betalen. Wij hebben net als vorig jaar wel een datum waarvoor we willen weten of hij weg gaat. Vorig jaar was dat meen ik begin juni. Het moet namelijk niet zo zijn dat hij opeens eind juni zegt dat hij vertrekt."