Menu

Koeman debuteert bij Ajax tegen Fortuna

Het trainersduo Ronald Koeman en Ruud Krol debuteert dinsdagavond bij Ajax met de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard, de nummer achttien in de eredivisie. Ajax won van de achttien eerdere ontmoetingen zestien duels van de Limburgers. Voor Koeman is het de derde keer dat hij Fortuna tegenkomt dit seizoen. Met Vitesse speelde hij de seizoensouverture tegen de Limburgers gelijk en in de beker verloren de Arnhemmers met 2-1 in de verlenging.

Dus Koeman zal in ieder geval persoonlijk revanche willen halen op de groengele formatie. Ajax heeft wat dat betreft de statistieken mee. Vorig seizoen nog opende Ajax de competitie met de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. De Amsterdammers wonnen met 5-0, wat direct een recordscore was tegen Fortuna. Wie herinnert zich niet het fraaie doelpunt van Richard Witschge?

Alleen in het seizoen 1998-1999 verloor Ajax de onderlinge ontmoeting. Het werd onder leiding van Jan Wouters, 1-3 voor het team waar Mark van Bommel toen nog speelde.

De meeste doelpunten vielen op 14 mei 1983 in de Meer. Ajax trok toen nipt met 6-5 aan het langste eind. Het was het laatste duel van dat seizoen. Een maand later zou de jongste Koeman zich melden in De Meer om er drie voetbaljaargangen te spelen.

De eerste wedstrijd die beide clubs in de Arena speelden, eindigde onbeslist in 2-2. Daarna won Ajax een keer met 2-0, 4-1 en 5-0 en verloor het dus een keer zoals hierboven al gememoreerd.

Welke spelers Koeman opstelt, is dus nog een grote vraag, maar de nieuwe trainer kan zeker niet beschikken over Vierklau, Trabelsi, Ikedia, Pasanen, Van der Gun en Cruz. De laatste drie waren maandagochtend onder leiding van de fysiotherapeut Ed de Vink bal - en/of looptrainingen aan het afwerken.

Ajax kan bij winst op Fortuna de koppositie weer overnemen van Feyenoord, dat afgelopen weekeinde van Heerenveen verloor. Fortuna staat op de 18e plaats en won dit seizoen alleen in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen en De Graafschap. Op vreemde bodem ging het helemaal niet goed. Afgelopen weekeinde behaalde de ploeg van trainer Hans Verel pas het eerste punt, uit bij FC Twente.