Menu

Koeman: ''Dit is hetzelfde gevoel als toen ik als 20-jarig jochie bij Ajax kwam''

Ronald Koeman is maandagochtend samen met assistent-trainer Ruud Krol gepresenteerd als nieuwe trainer van Ajax. De 38-jarige geboren Zaandammer is blij met zijn overgang. ,,Het gevoel dat ik in 1983 had toen ik als 20-jarig jochie van Groningen naar het grote Ajax ging, heb ik nu ook een beetje."

Algemeen directeur Arie van Eijden maakte van de gelegenheid gebruik duidelijkheid te verschaffen in de gang van zaken na het ontslag van Co Adriaanse. ,,Na die donderdag zijn we voortvarend bezig geweest met het vinden van een structurele oplossing en toen is het eerste contact met Koeman en Vitesse-voorzitter Jos Vaessen gelegd."

Koeman wilde zich echter eerst richten op het laatste duel dat hij met Vitesse zou spelen. Zondagavond was het rond. Koeman tekende een contract tot de zomer van 2004. ,,Omdat alles zo snel is gegaan, hebben we nog weinig gesprekken gehad over het beleid. Dat komt vanaf nu wel. Maar het gevoel dat ik had toen ik als 20-jarige naar Ajax ging, dat heb ik nu weer. Ik ga proberen Ajax terug te brengen, daar waar de club wil zijn."

,,Dat de overgang midden in het seizoen plaats heeft, is verre van ideaal. Bij Vitesse kwam ik ook in december, maar toen had ik de mogelijkheid om de ploeg eerst een aantal weken te zien spelen. Dat heb ik nu niet. Maar ik zal het team zo goed mogelijk naar de wedstrijden leiden."

Koeman speelde bij Vitesse altijd met buitenspelers, iets wat Ajax graag ziet. ,,Mijn voorkeur voor de manier van spelen is duidelijk. Ik wil 4-3-3 en het liefst met buitenspelers."

Assistentie krijgt Koeman van Krol. ,,Ik ben blij met Krol als assistent. We hebben het overlegd met Leo Beenhakker en we waren het er over eens dat het deze kant op moest gaan."

Krol zelf was ook een gelukkig man. ,,Ajax is de club waar ik begonnen ben als speler. Het is toch mijn cluppie en dat gaat met emotie gepaard. Toen ik hier naar toe kwam, zag ik het Ajax-embleem. Prachtig."

Krol heeft een contract dat hem na dit seizoen nog drie jaar aan Ajax verbindt. ,,Dat is gedaan om continuiteit in de trainersstaf te brengen", lichtte Van Eijden toe.

Koeman gaf aan het einde van de persconferentie zijn doelstelling prijs. ,,We moeten op alle fronten in de weer. Dat zijn dus de competitie en de beker. De situatie in de competitie is dat er qua plaats nog alles mogelijk is. Ik ben optimistisch. Er is namelijk niet echt een team dat er bovenuit steekt."

Uiteraard kwam ook Marco van Basten ter sprake. ,,Ik heb hem toevallig vrijdag op een gala gesproken", zei Koeman. ,,Ik wacht zijn kriebels af en ik ben als coach bereid tot iets waardoor hij wat kan betekenen voor de club."

De Ajax-directie heeft de huidige assistenten Leo van Veen en Peter Boeve een paar dagen vrijaf gegeven. Van Eijden: ,,Zij hebben hun contract verbonden aan dat van Co. We spreken woensdag hoe we aan de onstane situatie invulling gaan geven."