Menu

Koeman en Gullit voor zevende keer tegenover elkaar in Klassieker

Ronald Koeman en Ruud Gullit zullen zondag 14 november voor de zevende keer tegenover elkaar in de Klassieker aantreden. De twee stonden zes keer als spelers van Ajax en Feyenoord tegenover elkaar in het veld. Aanstaande zondag zullen ze als coach leiding geven aan hun teams. Ronald Koeman heeft vooralsnog de meeste Klassiekers waarin de twee spelers meespeelden, gewonnen. Drie keer won Ajax, twee keer Feyenoord en eenmaal eindigde het duel onbeslist.

Ronald Koeman zal goede herrinneringen hebben aan de eerste Klassieker waarin hij Gullit als speler tegenkwam. Deze 99ste Klassieker gaat namelijk de geschiedenis in als de befaamde 8-2. Niet alleen de uitslag geeft de wedstrijd het historische karakter mee, want het is ook de eerste officiële wedstrijd, waarin 'Ajacied' Johan Cruijff voor het eerst sinds zijn vertrek uit Amsterdam tegen zijn oude club aantreedt. De wedstrijd zal helder in het geheugen van menig Ajax-supporter gegriefd straan. Vooral in de tweede helft legt Ajax de Rotterdammers met prachtig voetbal van vooral Jesper Olsen en Marco van Basten op de pijnbank.

De onmacht van Feyenoord tegen Ajax is in datzelfde seizoen op 1 februari 1984 veel minder groot. Gullit en Koeman treffen elkaar in de achtste finale van de KNVB-beker. Vooral Johan Cruijff jaagt op revanche. Samen met Ruud Gullit speelt Feyenoord de eerste helft bijzonder goed. Met een fantastische omhaal brengt Peter Houtman de Rotterdammers op voorsprong. Gelukkig herpakken Ronald Koeman, die de verdediging als laatste man leidt, en zijn medespelers zich na de rust. Frank Rijkaard maakt met een prachtig afstandsschot gelijk. Door doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten moet er op woensdag 15 februari 1984 een replay worden gespeeld.

In De Kuip leidt Koeman twee weken later als laatste man zijn verdediging, die bestaat uit Edo Ophof, Sonny Sillooy, en Jan Mølby, omdat Peter Boeve verstek moet laten gaan. Feyenoord is beter en vooral Jan Mølby heeft zijn handen vol aan Peter Houtman, die prompt twee keer scoort deze wedstrijd. Wanneer Aad de Mos in de tweede helft Sonny Silooy opoffert voor aanvaller John Bosman moet Ronald Koeman de laatste twintig minuten van de wedstrijd rechtsback voetballen. De omzetting, noch het doelpunt van Van Basten, hebben effect, want Ajax verliest met 2-1 tegen de latere winnaar van de KNVB-beker.

Elf dagen later wordt doelman Hans Galjé maar liefst vier keer gepasseerd. Dit keer wint Feyenoord voor de competitie in De Kuip. In deze laatste Klassieker van Johan Cruijff scoort de grootmeester zelf in de 14de minuut: 2-0, Ruud Gullit 1-0 (12de), Hoekstra 3-1 en Henk Duut in de laatste minuut de pijnlijke 4-1. Ajax kan kort na rust via een slecht geraakt schot van Mølby wat inbrengen.

In het seizoen ‘84/’85 heeft Feyenoord oud-Ajacied John Rep gehaald als vervanger van de gestopte Johan Cruijff. Mario Been speelt zijn eerste Klassieker naast Ruud Gullit op het middenveld van Feyenoord. Bij Ajax heeft Ronald Koeman een nieuwe collega in de verdediging gekregen: Ronald Spelbos. Samen met Peter Boeve, Edo Ophof en Sonny Silooy geven de Amsterdammers, maar één doelpunt weg in De Kuip. Voor het eerst sinds 1972 weet Ajax weer eens te winnen in Rotterdam. Met de hulp van invaller Rob de Wit brengen Bosman, Vanenburg en Van Basten de eindstand op 1-3.

In de laatste Klassieker die Gullit en Koeman als veldspelers tegen elkaar hebben gestaan, is een hoofdrol weggelegd voor Koeman zelf. In de verdediging houden Ronald Spelbos en de nieuwe aankoop Walter Meeuws de Feyenoord-aanvallers Houtman, oud-Ajacied Tahamata en Petur Perursson redelijk in bedwang. Ronald Koeman kan zich daardoor veel bemoeien met de opbouw van het spel. De huidige Ajax-trainer komt zelfs regelmatig mee op. In de 26ste minuut leidt hij de openingstreffer in door na een voorzet van Rijkaard op de paal te koppen. Diezelfde Rijkaard werkt de bal, nadat hij twee verdedigers heeft ontweken, keihard tegen de touwen. Ajax wint onder leiding van interim-coach Tonny Bruins Slot met 4-2 in het Olympisch Stadion. Aad de Mos is dan al op non-actief gesteld, vanwege het slechte spel van de Amsterdammers.