Menu

Koeman geeft Heitinga basisplaats

Tijdens het wekelijkse 'vragenuurtje' met de pers gaf Ronald Koeman alvast een deel van de opstelling van Ajax voor de komende wedstrijden prijs. De trainer posteert Johnny Heitinga in het centrum van de verdediging.

Ajax kreeg in de laatste drie wedstrijden zeven goals tegen. ,,Soms door individuele fouten, soms omdat we als team niet goed staan of soms door de scheidsrechter'', zei Koeman, in het laatste geval doelend op de onterechte penalty die Ajax kreeg in het UEFA Champions-Leagueduel bij Celta de Vigo. ,,We zijn zoekende en hebben al verschillende spelers gebruikt op de positie van rechter centrale verdediger. Johnny Heitinga is er aan toe om daar te gaan spelen. Ik laat hem er een aantal wedstrijden staan, ongeacht wat de tegenstander doet. Hoogstens zal ik waar nodig onze speelwijze aanpassen'', aldus de trainer.

Heitinga zal in het duel bij ADO Den Haag aanstaande zondag derhalve het centrale duo vormen met Julien Escudé. ,,Maar met deze zet kijken we ook alvast vooruit naar bijvoorbeeld AC Milan'', sprak Koeman zijn vertrouwen uit in de jonge verdediger. ,,Ondanks zijn leeftijd heeft Heitinga een sterke persoonlijkheid, straalt hij zelfvertrouwen uit en beschikt hij over een goede pass en een mooie traptechniek.''

Johnny Heitinga is een verdediger die bij balbezit kan doorschuiven naar het middenveld. Volgens Koeman houdt dat niet automatisch in dat Escudé dan altijd in de mandekking komt te staan. ,,Ook Escudé heeft opbouwende kwaliteiten. Ze zullen het moeten afwisselen. Ze kunnen beide opbouwen en beide verdedigen.''

Hoe de opstelling tegen ADO Den Haag verder zal zijn, gaf Koeman niet prijs. Wel liet de trainer weten dat Tomás Galásek en Nicolae Mitea, die apart trainden vrijdagochtend, gewoon inzetbaar zijn. ,,Uit voorzorg hield ik die uit de partij'', liet Koeman weten.

De trainer verklaarde zijn buitenlandse spelers verteld te hebben over de rivaliteit tussen ADO en Ajax, en dat de Haagse ploeg waarschijnlijk zeer gemotiveerd de Amsterdammers tegemoet zal treden. Op verdere randzaken rondom het duel wilde hij niet ingaan. ,,Laten we hopen dat in Den Haag alles netjes verloopt'', zei Koeman.