Menu

Koeman haalt Van der Vaart naar het middenveld

Trainer Ronald Koeman vertelde vrijdagmiddag aan de vaderlandse pers dat hij de controle op het middenveld bij Ajax wil herstellen. Daar draait het immers in de eerste wedstrijden van het seizoen niet zoals de bedoeling is. Door Rafael van der Vaart terug te halen naar het middenveld hoopt de trainer dat de controle terugkomt.

Koeman kreeg van de internationals alleen Zdenek Grygera geblesseerd terug. ,,Met het oog op de wedstrijd tegen AC Milan is het een streep door de rekening dat hij er drie of vier weken uit is", stelde de trainer.

Ook is de blessure van Grygera extra vervelend, omdat Hatem Trabelsi deze vrijdag pas voor de tweede keer de groepstraining mee maakte en dus nog niet honderd procent fit is. ,,Daarom is het mogelijk dat Nigel de Jong zaterdag rechtsachter zal spelen. Misschien maak ik wel de keuze om Trabelsi in te brengen in de wedstrijd tegen RKC, omdat we dinsdag tegen Milan spelen."

Hoewel Koeman, doordat hij veel spelers miste wegens interlands, niet veel tijd heeft gehad om zich met de hele selectie voor te bereiden op RKC en Milan al op dinsdag is, staat de wedstrijd tegen RKC niet in het teken van de UEFA Champions League-ontmoeting. Wel kan het zo zijn dat hij van de tien spelers die hier zijn gebleven tijdens de interlandsessie enkele jongens zal opstellen, in plaats van iemand die al twee duels deze week heeft gespeeld.

Jari Litmanen is vooralsnog geen optie. ,,Litmanen is nog lang niet zo ver om bij de groep te zijn", was Koeman stellig.

De trainer verkondigde wel dat hij het middenveld gaat aanpassen. ,,Ik ben niet tevreden over het middenveld zoals dat de vorige wedstrijden stond. We waren een aantal duels kwetsbaar omdat we bij balverlies maar twee middenvelders hadden omdat Van der Vaart zo ver voorin speelde. Daar heb ik van geleerd dat we het anders moeten invullen. Het middenveld moet goed bezet zijn, want daar krijg je controle over de wedstrijd. Volgende week spelen we een niveau hoger en dat is ook een reden om het anders in te vullen. We hebben Rafael nodig op het middenveld. Hij moet een centrale rol in het elftal spelen."

Hoe denkt Koeman dat de verhoudingen in de Holland Casino Eredivisie zaterdagavond na de wedstrijd zijn? ,,Normaal gesproken zijn we morgen alleen koploper", sprak de trainer onomwonden.