Menu

Koeman hamert op goed positiespel

Waar de Ajacieden gisteren zowat brakend van het veld gingen na een zware sprinttraining, lag het accent donderdagochtend nadrukkelijk op het positiespel. Ronald Koeman liet geen moment onbenut zijn spelers te instrueren over het spelen in balbezit.

Bogdan Lobont was al teruggekeerd van de interland Oekraine - Roemenië, waarin hij niet in actie kwam. Ajax had drie keepers op het veld, want naast Lobont en Maarten Stekelenburg deed ook Henrik Moisander met de A-selectie mee. Wil Coort trainde met zijn doelmannen vooral op het ver en nauwkeurig uittrappen na het onderscheppen van een hoge voorzet.

Intussen oefenden Ronald Koeman, Ruud Krol en Tonny Bruins Slot met de tien aanwezige veldspelers op snelle passing en positiespel. Eerst maakten de trainers drie partijen die op een afgebakend gebied de bal moesten laten rondgaan. Een partij viel aan, de andere verdedigde en derde was telkens bij de ploeg in balbezit. Regelmatig legde Koeman het spel stil of gebruikte hij de wisselpauzes om zijn spelers op scherp te zetten wat betreft het laten rondgaan van de bal. Helaas viel Anthony Obodai bij de oefening geblesseerd uit en moest hij het trainingsveld verlaten.

De oefensessie werd afgesloten met een partijvorm op een klein veld, dé oefening voor goed positiespel en de snelle omschakeling. Vier veldspelers en een keeper aan elke kant, en een neutrale man die bij het team in balbezit was en telkens de bal een keer mocht raken. Maxwell, Johnny Heitinga en Julien Escudé vervulden om beurten deze rol. Bij het tweede wedstrijdje was Koeman enigszins tevreden, vooral over de mooie goals die er aan beide kanten gescoord werden.

Koeman was woensdagavond ook al getuige van een goede goal. Hij zat op de tribune bij België - Nederland en zag zijn spits Wesley Sonck de score openen. ,,Misschien dat dit hem op weg helpt'', zei de trainer voor de microfoon van Radio 1. ,,Hij gaat nu bij Ajax ook scoren. Ik vond dat Sonck tegen Vitesse ook al goed speelde en als hij zich vrij voelt en gewend is, zullen die doelpunten bij ons wel komen.''