Menu

Koeman heeft de keus

Ajax werkte vrijdagochtend de laatste training af voor de wedstrijd tegen RKC. Daarin kon Ronald Koeman diverse spelers een laatste keer bekijken voordat hij zijn definitieve keuze moest maken. In elk geval kreeg Jelle van Damme te horen dat hij een basisplaats heeft. De Belg vervangt Maxwell als linksback.

Koeman moet zijn strijdplan voor de moeilijke uitwedstrijd maken. Moet Bogdan Lobont of Maarten Stekelenburg keepen? Zal Yannis Anastasiou, Wesley Sonck of toch al Zlatan Ibrahimovic spelen? En zal Koeman Rafael van der Vaart weer opstellen? Zo ja, op welke plaats? En in welk systeem kan Ajax het beste in Waalwijk verschijnen? In het gebruikelijke 4-3-3 of toch in het voorzichtigere 4-4-2?

Vragen genoeg zo op de laatste training en beantwoord werden ze op het veld niet. Want Koeman en zijn assistenten programmeerden geen partijtje waaruit alles viel af te lezen. De trainer deelde geen hesjes uit of gaf op enige andere wijze inzage in zijn strijdplan. Maar op het perspraatje na de training ging hij wel uitvoerig in op zijn opties.

,,Lobont keept maandagavond nog een keer met Jong Ajax tegen Twente. Hij heeft mij namelijk in de trainingen nog niet het gevoel kunnen geven dat ik van hem had voor zijn blessure", aldus de trainer. ,,Ik vind hem niet honderd procent. Ook Zlatan Ibrahimovic zit nog niet bij de groep. Daar heb ik wel lang over nagedacht, want hij heeft wel de creativiteit die we zo missen de laatste weken. Maar Zlatan is er nog niet klaar voor, hij bewandelt het normale traject, dus speelt ook met Jong Ajax. Tevens moeten we afwachten of Rafael van der Vaart de negentig minuten volmaakt. Ik ga er wel vanuit, maar mocht het niet het geval zijn, dan hebben we Jason Culina achter de hand. Hij laat wekelijks in Jong Ajax zien dat hij goed bezig is en hij is bovendien erg creatief."

Natuurlijk was op het trainingsveld wel iets duidelijk. Jari Litmanen en John O'Brien trainen op de Toekomst en zijn er dus zeker niet bij. Yakubu en Maxwell zijn ziek, Hatem Trabelsi liep donderdag geblesseerd de training af en is er ook niet bij. Tom Soetaers trainde nog binnen en Steven Pienaar maakt vanaf vandaag een aantal dagen deel uit van Jong Ajax. De Zuid-Afrikaan deed donderdag een test, die aangaf dat de trainingsintensiteit opgevoerd mag worden. Omdat Ajax de komende drie dagen rond de wedstrijd een ander trainingsprogramma volgt, zal Pienaar die intensiteit uit de trainingen van Jong Ajax moeten halen. ,,Hij mag alles weer doen", vertelde Koeman vrijdagmiddag. ,,Maandag zal hij niet spelen, maar donderdag waarschijnlijk wel met Jong Ajax bij Jong Willem II."

Dat Wesley Sneijder zaterdagavond niet meedoet, is ook bekend. De middenvelder is geschorst. Hij trainde bovendien vanwege een lichte blessure aan de knie aangepast en moest er hard tegenaan. In een interessant parcours moest hij springen, slalommen met bal en vooral veel lopen.

De twee recente nederlagen waren zware teleurstellingen voor de Ajacieden. ,,We moeten ook niet vergeten dat door de vele blessures regelmatig onze plannen doorkruist werden'', zei Koeman. ,,Ook misten we een echte nummer 10. Dat is een van de oorzaken dat we aanvallend niet hebben gebracht wat we wilden. Als dan ook de zijkanten niet doorkomen, gaat het niet."

Wat de zijkanten betreft zal Koeman misschien ook wat wijzigen. ,,Het is een optie om Wesley Sonck weer aan de rechterkant te zetten. Het was voorin de laatste weken te statisch. Sonck is een bewegende speler met scorend vermogen. We zullen echter vasthouden aan een 4-3-3-systeem, waardoor we in balbezit de zijkanten bezet houden."

Of Sonck speelt is dus nog een vraagteken. Zijn landgenoot Jelle van Damme hoorde vanmorgen echter dat hij de zieke Maxwell vervangt als linksback. Voor de Belgische verdediger is het wel een poosje terug dat hij in de basis stond. Twente uit was zijn laatste duel in Ajax 1.

,,Maar ik heb ook met België gespeeld en in die wedstrijden stond ik ook linksback. Bij Ajax zat ik in een wat mindere periode, terwijl ik bij het nationale team wel goed speelde. Nu lukt alles aardig. Als bankzitter is het moeilijk als het team verloren heeft. Ik merkte deze week wel dat de sfeer anders was door die twee nederlagen, maar we gaan er tweehonderd procent voor. We moeten nu maar eens drie punten halen. Als linksback zal ik waarschijnlijk met Rick Hoogendorp te maken krijgen morgenavond, maar bij RKC spelen ze met z'n drieën voorin en wisselen vrij veel." Natuurlijk doet Van Damme er alles aan om de trainer te overtuigen dat hij de vaste linksback is. ,,Als het aan mij ligt dan speel ik de laatste elf wedstrijden allemaal. Maar ja, het ligt niet aan mij hè!"