Menu

Koeman: 'Het Koeman-effect is nog niet uitgewerkt'

De boodschap van Ajax-trainer Ronald Koeman was op de gebruikelijke persbijeenkomst op vrijdagdmiddag duidelijk. ,,Ik ga strijdbaar door, maar er veranderen wel een paar dingen." Hiermee doelde de trainer op de spelers die aanstaande zondag tegen Willem II vooral niet zullen spelen.

Koeman kiest voor spelers, die hopelijk in deze moeilijke periode het beste met de situatie om kunnen gaan. Tegenover de vaderlandse pers wilde hij niet ingaan op de specifieke veranderingen, maar dat er aanstaande zondag een totaal ander elftal zal staan, is wel duidelijk.

,,Bij terugkomst in Nederland hebben we niet getraind, maar zijn we met de technische staf meteen de wedstrijd tegen Maccabi gaan analyseren. Niet alleen in de defensie ging het namelijk slecht, maar ook op andere postities in het elftal. De afgelopen periode hebben we bepaalde spelers laten staan om ze vertrouwen te geven, maar dat heeft niet tot het beoogde resultaat geleid."

En dat goede resultaat heeft Ajax in de uitwedstrijd tegen Willem II absoluut nodig. ,,De druppel die de emmer deed overlopen, was afgelopen woensdag. Ik kon niet begrijpen waarom ze het goede spel van het laatste kwartier niet ook vanaf het begin konden laten zien. Vooral ook, omdat ze wisten dat je nog tweede in de poule kon worden. Ze zullen het allemaal niet bewust doen, maar zondag veranderen er dingen."

In het verleden leidden veranderingen in de opstelling nog wel eens tot emotionele reacties van de spelers, die uitgebreid in de media onder de loep werden genomen. Aan deze openlijke afwijzingen heeft de trainer nu geen boodschap. ,,Ik zal aan die spelers uitleg geven, waarvan ik vind dat ik ze uitleg verschuldigd ben, maar eigenlijk hebben we genoeg gepraat. Het antwoord ligt op het veld. In mijn actieve periode als speler werd ik er door Cruijff ook wel eens naast gezet. Hij besprak dat helemaal niet met me. En dat terwijl we buren van elkaar waren." Glimlachend vervolgend: ,,Op het bord bij de wedstrijdbespreking zag ik dan dat nummer vier opeens rechtshalf stond, nou dan wist ik wel dat ik niet zou spelen."

De omgang met spelers vereist in de huidige tijd duidelijk een andere aanpak, beaamt Koeman. ,,Ik heb dat ook moeten leren en heb de afgelopen periode veel uitgelegd en gecommuniceerd. De communicatie met de groep is dan ook veel beter geworden."

Ook nieuw voor de trainer Koeman zijn de slechte resultaten. In de drie jaar dat hij nu trainer bij Ajax is, kenschetst hij deze periode logischerwijs als de slechtse tijd. ,,Ik leer nu ook de keerzijde van de medaille kennen. Op dit moment was ik liever speler geweest dan trainer, moet ik je bekennen. Maar ik berust niet in mijn lot en ben nog steeds strijdbaar. Pas als ik het gevoel heb, dat ik het niet meer kan veranderen, dan stop ik. In de winterstop kunnen we misschien onze conclusies trekken. Maar op dit moment, denk ik, dat het Koeman-effect nog niet is uitgewerkt, zoals soms in de media wordt beweerd", aldus een strijdbare Koeman.