Menu

Koeman: 'Het zou fantastisch zijn als we een of drie punten kunnen pakken'

Ronald Koeman hield maandagmiddag een persconferentie voordat hij en zijn ploeg dinsdagochtend op het vliegtuig naar Milaan stappen voor de Champions League-ontmoeting met Inter. ,,We hebben wel kansen tegen Inter, maar het zou fantastisch zijn als we één of drie punten uit Milaan mee zouden kunnen nemen."

Koeman: ,,Ten opzichte van afgelopen zaterdag zijn Witschge, Winter en Bergdølmo bij de groep, die bestaat uit negentien spelers. Yakubu is geschorst en O'Brien is er niet bij, want het is nu al duidelijk dat hij woensdag niet kan spelen. Hij heeft te veel last van zijn achillespees. Litmanen is een twijfelgeval en dat zal hij tot de wedstrijd blijven. We hebben hoop dat hij fit zal zijn."

,,Het zou heel jammer zijn als Litmanen niet kan spelen, want hij is een belangrijke speler voor het elftal. Net zoals het jammer is dat O'Brien niet speelt. Aan de andere kant geeft dat weer kansen aan anderen. Ik maak morgen de keuze wie speelt. Ik maak me geen zorgen over de twee wijzigingen in de verdediging. Ik heb alle vertrouwen in degenen die spelen. Mocht Van Damme spelen dan is hij een debutant, 18 jaar. Als ik geen vertrouwen in hem had, dan zet ik hem niet in zo'n wedstrijd erin."

Over hoe Ajax gaat spelen, is de trainer uiteraard terughoudend. Zal hij Sikora en van der Meyde weer omwisselen, zal hij niet met drie maar met twee spitsen spelen? ,,Het zou een optie kunnen zijn om met twee spitsen te spelen, maar je kunt alles overwegen. Het is wel een reële optie, omdat het een mogelijkheid is om tot scucces te komen. Aan de andere kant zijn we in de wedstrijden tegen grote tegenstanders juist van onze vaste manier van spelen uitgegaan. Dat heeft ook steeds tot succes geleid. Daaruit kan je concluderen dat de ontwikkeling van dit elftal heel goed is. Want vorig jaar had ik het niet aangedurfd om in verschillende systemen te spelen."

,,Dat ik destijds met Vitesse 0-0 heb gespeeld bij Inter, neem ik zeker mee. Je kan Inter eigenlijk niet vergelijken met vorig seizoen of het seizoen daarvoor want er zijn veel spelers weg gegaan en bij gekomen, maar het is een elftal waar we kans tegen hebben. Als we meer dan 100 procent zijn. We moeten het de tegenstander moeilijk maken. Hen iets opdringen waar ze niet aan gewend zijn. Dat is de kracht van het Nederlandse voetbal geweest en daarin liggen onze kansen."

,,De kracht van Inter is dat ze op beslissende momenten toeslaan. Het ziet er niet fantastisch mooi uit. Ze laten de tegenstander tot een bepaalde hoogte voetballen. Maar Inter kan enorm sterk zijn om wedstrijden open te breken. Het beste voorbeeld was de wedstrijd tegen Rosenborg. Rosenborg had veel eerder een voorsprong moeten nemen maar het wordt 1-1 en 2-1 en met tien man sleepten ze nog een gelijkspel uit het vuur. Dat is ervaring en kwaliteit. Dat is hun kracht. Je moet het nooit zover laten komen. Wij zullen veel in balbezit zijn, dan is het de vraag wat je daar uit haalt en of je de concentratie kunt opbrengen om niets weg te geven. Daar hebben we tegen Lyon een lesje in gehad. Die zijn dodelijk in dit soort wedstrijden."

Dodelijk was het (net) niet tegen RBC. ,,Iedere voetballer die een wedstrijd afsluit zoals wij tegen RBC weet wat er fout gaat in de slotfase. Maar het lijkt of ik altijd kritisch ben, maar geen enkele trainer zal na afloop vrolijk doen en een verhaaltje vertellen als 'we hebben gewonnen, zij hebben dan nog wel twee doelpunten gemaakt maar er was niets aan de hand'. Ik probeer zo reëel mogelijk een wedstrijd te analyseren. Binnenskamers, maar ook naar buiten toe."

,,In de Champions League zijn we goed gestart en het zou fantastisch zijn als we er een of drie punten aan kunnen toevoegen."