Menu

Koeman: 'Honger is er'

Ajax treft woensdagavond in eigen huis AJ Auxerre in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi waaraan de afvallers van de Champions League deelnemen. Volgens Ronald Koeman verkeert de Franse opponent niet in zijn beste periode. ,,Maar dat zullen ze ook van ons zeggen", schat de Ajax-trainer in. Koeman gaat met negentien spelers op trainingskamp. Ten opzichte van afgelopen zondag zit Nicolae Mitea weer bij de groep.

Koeman weet wat zijn ploeg woensdagavond te wachten staat. Zelf zag hij AJ Auxerre een keer in actie maar de formatie van icoon Guy Roux is de laatste weken vaker bekeken door de Amsterdammers. ,,Het is een counterende ploeg met goede en gevaarlijke spitsen en Kalou erachter. Ze spelen waarschijnlijk met vier verdedigers, vier middenvelders, Kalou en een spits. De rest van het team houdt veel tegen. Daar zouden we ons stuk op kunnen lopen, want ze zijn goed georganiseerd. Wij moeten druk zetten en zorgen dat ze hun snelle voorhoede niet kunnen bereiken.”

Koeman moet weer teruggrijpen naar een redelijk jonge ploeg. Hij voegde Mitea toe als negentiende speler in de selectie, omdat Steven Pienaar (klachten onderrug) en John Heitinga (hersteld van ziekte) niet helemaal honderd procent zijn. ,,Maar normaal gesproken kunnen beide spelers tegen Auxerre meedoen. Hans Vonk, Zdenek Grygera, Tomás Galásek en Wesley Sneijder ontbreken daarentegen wegens blessures. Dat zijn niet de minste. Zeker wat betreft hun ervaring.” De trainer verwacht wel dat hij weer een beroep kan doen op John Heitinga, die zondag met koorts afhaakte. ,,Het is voor hem een mooie uitdaging om tegen Kalou te spelen. Hij zal zelf ruimte krijgen om te voetballen en moet zorgen dat Kalou geen acties kan maken.”

Ook kan hij niet beschikken over de ervaring van de Griek Charisteas. Babel zal in zijn plaats in de spits staan. ,,Ik zal Ryan zeggen dat hij naar zijn vermogen moet spelen. Hij moet in beweging zijn, vast zijn en lekker voetballen. Daar heb ik vertrouwen in. Het is ook niet nieuw voor hem, want door de wedstrijden tegen Juventus en Bayern München heeft hij, hoe jong hij ook is, al bagage gekregen. Je ziet vaak met jonge spitsen uit de Ajax-opleiding dat ze frank en vrij spelen.”

Over twee wedstrijden moet Ajax zich plaatsen voor de volgende ronde. ,,Ik ben woensdag tevreden met een 2-0 of 3-0 overwinning. Misschien ook wel met 1-0. Gezien het knock-outsysteem moet je zelf de nul zien te houden. Wij willen zo ver mogelijk komen. De honger is er binnen de groep. Als je nationaal niet in de prijzen valt, dan is het een prettig gegeven als je Europees wel ver komt. Dan houd je de rust makkelijker. En in dit UEFA-Cuptoernooi zie ik niet een ploeg overal bovenuit steken. We hebben meer kans ver in dit toernooi te komen, dan in de Champions League.”