Menu

Koeman houdt vast aan buitenspelers

Tegen FC Twente zal Ajax 'gewoon' met buitenspelers starten. Trainer Ronald Koeman kiest voor het 4-3-3 systeem, omdat zo de hele voorbereiding is getraind en gespeeld. Mocht voor Nicolae Mitea de seizoensopening te vroeg komen, dan stelt Koeman liever iemand anders op dan dat het systeem op de schop gaat.

Met Mitea is direct de speler genoemd over wie de meeste twijfel bestaat of hij het duel tegen FC Twente haalt. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan Koeman Boukhari opstellen. ,,Dat zou kunnen ja", gaf Koeman vrijdagmiddag toe. ,,Want als we de hele voorbereiding 4-3-3 hebben gespeeld wil ik daaraan vasthouden. Als we dan een probleem hebben op een bepaalde positie dan moeten we niet schromen spelers erbij te halen. Dan gaan we niet alles op zijn kop zetten door in een ander systeem te spelen. En 4-4-2 is ook geen optie, want wie moeten we dan als hangende linksbuiten opstellen?" stelde Koeman een wedervraag.

De trainer was tevreden over de voorbereiding. ,,Die ging tot en met Engeland prima, in het Amsterdam Tournament redelijk maar de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal was niet goed. We waren onzeker, maar kwamen toch met 2-1 voor. Dat we dat uit handen hebben gegeven mag niet. De fouten die daarbij zijn gemaakt, hebben we grondig geanalyseerd. Het spel zonder bal moet beter en er moet door elke speler meer verantwoordelijkheid worden genomen voor de eigen man. We moeten hopen dat dat verbetert en als dat zo is, dan staan we er weer."

Dat er van Utrecht werd verloren, kan voor Ajax positief zijn. ,,Missschien is het wel goed geweest dat deze fouten bij de Johan Cruijff Schaal aan het licht kwamen. Dan is iedereen wakker. Met de nederlaag is aangegeven dat we geen wedstrijden makkelijk zullen winnen. Dat er hard voor moet worden gewerkt."

Koeman liet zich niet uit over de keuzes die hij zondag zal maken. Wél liet hij weten voor meerdere opties te kunnen kiezen. ,,Ik ben niet definitief afgestapt van het centrale verdedigingsduo Heitinga/Escudé. Ik heb nu twee keer Heitinga/De Jong geprobeerd. Maar dat kan ook veranderen. Je wordt niet met elf spelers kampioen. Nu is iedereen fit en gretig en wil iedereen spelen. Straks komt de Champions League er nog bij en is het voor een speler beter op te brengen als de keuze niet op hem valt."

Zondag wacht FC Twente. ,,Bij ieder begin van de competitie is het toch even kijken hoe iedereen ervoor staat", weet Koeman. ,,Vorig seizoen startten wij tegen Vitesse en hadden we het ook zwaar. Maar het is natuurlijk een gegeven dat het prettig is als je met een overwinnign begint," besloot de trainer de eerste persdag voor een competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen.