Menu

Koeman houdt vast aan elftal

Ronald Koeman gaf vrijdagmiddag aan dat hij vasthoudt aan de speelwijze en de spelers van afgelopen woensdag tegen Roda JC. Mits iedereen fit is uiteraard. De trainer keek met een goed gevoel terug op het gewonnen duel.

De training van vrijdagochtend hield hij na krap een uur voor gezien. ,,Het had niet zoveel zin meer", vond Koeman die slechts elf veldspelers en twee keepers overhield. ,,We zitten nu ook nog in een cyclus van doordeweekse wedstrijden. Maar het betekent niet dat de spelers die vandaag niet op het veld verschenen, ook zondag niet kunnen spelen. Sommigen zijn uit voorzorg binnengehouden of voortijdig van het veld gegaan."

Koeman doelde vooral op de Wesley's. Sonck was binnengebleven met een lichte teenblessure en Sneijder ging van het veld met rugklachten. ,,Maar ik verwacht niet dat zij een probleem vormen voor zondag tegen. Net zoals ik er vanuit ga dat Rafael van der Vaart zondag kan starten. Of hij een hele wedstrijd vol kan maken, weet ik echter niet."

Mocht de nu grieperige middenvelder spelen, dan zal hij dichter bij de spits moeten staan dan hij in de eerste helft tegen Roda JC deed. ,,Hij ging veel te vaak de bal halen, terwijl er ook een mogelijkheid was om bijvoorbeeld Sneijder aan te spelen. Hij moet dieper spelen", vond de trainer.

Koeman constateerde ook dat de spelers de tactische speelwijze niet helemaal naar behoren uitvoerden. Maar hij was uitermate tevreden over zijn invallers Nicolae Mitea en Daniël de Ridder. ,,De Ridder heeft het die 20, 25 minuten die hij speelde, goed gedaan. Hij leed één keer balverlies waaruit een counter voor Roda JC ontstond, maar was verder balvast en had goede acties. Daarnaast kwam hij een keer in de gelegenheid om te scoren. Hij heeft flair en het zou geen probleem zijn hem vanaf het begin op te stellen."

Misschien wordt de trainer daar zondag tegen NEC al toe gedwongen. ,,Zoals Tom Soetaers nu is, kan hij niet spelen. Mitea vind ik vooral een speler die heel goed is als hij invalt. Dan is de tegenstander wat vermoeid en daarvan kan hij profiteren. Verdedigend is hij echter nog niet zo goed als aanvallend."

Die conclusie moest Koeman na woensdag wel trekken. ,,Maar ik heb aan de wedstrijd tegen Roda JC een positief gevoel over gehouden. In de tweede helft speelden we goed en we wonnen verdiend. Ik hoor dan wel dat de instelling niet klopt van de spelers, maar dat zal heel vreemd zijn. Het was de eerste wedstrijd na de winterstop en omdat het een inhaalduel was, konden we afstand nemen van de concurrentie. Ik vond het een tactisch verhaal. We gaven het op sommige momenten te makkelijk weg, maar gelukkig profiteerde Roda niet."

Ajax heeft het verzoek bij de Braziliaanse voetbalbond ingediend dat, mocht Brazilië vanavond verliezen, waardoor het land van Maxwell is uitgeschakeld in het Olympisch kwalificatietoernooi, de Ajacied terugkeert naar Amsterdam.