Menu

Koeman: 'Ik ben op mijn plaats bij Ajax'

Na de grote teleurstelling in Brugge was er aan het einde van de week tóch heuglijk nieuws. Trainer Ronald Koeman verlengde zijn contract met twee jaar. ,,Want mijn gedachten zijn nergens anders dan bij Ajax. Dat we mijn aflopende contract met twee jaar hebben verlengd, geeft rust."

Behalve Ronald Koeman, hadden ook Arie van Eijden, Louis van Gaal en Ger Lagendijk achter de tafel plaats genomen. ,,Ik ben heel bij dat Ger Lagendijk hier ook aan tafel zit", wilde de trainer even kwijt. ,,Hij behartigt mijn zaken nu al 25 jaar op fantastische wijze!"

Het was dan ook Lagendijk die de onderhandelingen met Ajax voerde over het eventuele nieuwe contract van Koeman. ,,Vanaf het begin heb ik al gezegd dat ik open stond voor een langere periode bij Ajax. De winterstop was een mooi moment om de puntjes op de i te zetten, maar nu is het sneller gebeurd dan verwacht. Mijn contract loopt af, mijn gedachten zijn nergens anders dan bij Ajax en dat we nu met twee jaar verlengen, geeft alleen maar rust. Anders komt er volgend jaar al weer zo'n moment dat we bij elkaar gaan zitten. Ik ben hier op mijn plaats. De club ligt mij en andersom ook."

,,Dit is duidelijk een signaal dat de grote teleurstelling van Brugge niet van invloed is op de zienswijze van de club", aldus Koeman. ,,De doelstellingen blijven natuurlijk hetzelfde. Meedoen om de nationale prijzen en internationaal overwinteren hoort bij deze club. Maar je kan niet eisen dat de ploeg elk jaar in de Champions League overwintert. Ik heb nu het idee dat het dit jaar echt onze eigen schuld is dat we niet verder zijn gekomen. Niet omdat de andere ploegen zoveel beter waren. Er waren te veel spelers die ondermaats presteerden."

,,Ik heb wel het idee dat de jongens die er zijn, vooral de jongeren, een goed gevoel hebben bij de club en dat ze niet zomaar ergens anders heen gaan." Op de vraag hoe de spelers reageerden toen Koeman hen vertelde dat hij had bijgetekend, reageerde de trainer met een lach. ,,Ze stonden te springen natuurlijk", grijnsde hij. ,,Nee, ik heb het gevoel dat ze het goed vinden, maar natuurlijk zullen er ook spelers zijn die even moesten slikken. Maar dat hoort er bij. Je kan niet iedereen tevreden stellen."

Hoewel Louis van Gaal pas een maand met Koeman samenwerkt, is hij vol lof over de trainer. De bril ging weer even op en de technisch directeur pakte weer een papier tevoorschijn. Dit keer geen gedicht, maar een prestatielijstje van Koeman. ,,Hij coachte afgelopen dinsdag voor de 100ste keer een wedstrijd van Ajax. Daarvan won hij 63 keer, speelde 21 keer gelijk en verloor 16 keer. Ajax scoorde onder zijn leiding 222 doelpunten en kreeg er 94 tegen. Dat is een gemiddelde van 2,22. Daarom denk ik dat we een goede deal hebben gesloten!"