Menu

Koeman: 'Ik vond de penalty ook niet terecht'

Ajax kreeg in de topper tegen Feyenoord te weinig, was het oordeel van Ronald Koeman na afloop op de persconferentie. De eerste helft was Ajax duidelijk de betere ploeg. In de twaalfde minuut kwam Wamberto niet uit met zijn stappen en miste hierdoor een kans voor open doel. Machlas kopte niet veel later op de lat. Eigenlijk had Ajax in de rust al op een 2-0 voorsprong moeten staan.

Vooral Andy van der Meyde kwam de eerste helft vaak dreigend door op de rechterkant. Tomasz Rzasa kon de eerste helft geen grip op hem krijgen. Van der Meyde maakte goed gebruik van de ruimte die er bij Feyenoord aan de linkerkant lag. Van Marwijk had Rzasa voor rust al willen wisselen, maar besloot dit niet te doen. "Het ging bij ons in de eerste helft aan de linkerkant absoluut niet goed. Ik heb overwogen Rzasa te wisselen, maar besloten dit niet te doen. In de rust hebben we het als ploeg opgelost. Het lag namelijk aan de ruimte die er achter Rzasa lag."

Van der Meyde kreeg van Koeman een compliment. "Hij maakte goed gebruik van de ruimte die achter Rzasa lag. De eerste helft speelde de ploeg als geheel sowieso goed. We hadden de eerste helft een duidelijk overwicht, maar misten de kansen."

In de tweede helft verloor Ajax een beetje het overwicht. Feyenoord beperkte de ruimte achter de verdediging en kreeg meer grip op de wedstrijd. Uitgerekend het probleemkind bij Feyenoord, de Braziliaan Leonardo, maakte dankbaar gebruik van de ruimte die Ajax Feyenoord gaf en schoot vanaf de zestien meter met een straf schot 0-1 binnen. Ajax leek even te wankelen, maar herstelde zich goed. In de vijfentachtigste minuut leidde dit tot een dubieuze penalty. Machlas probeerde in het strafschopgebied Zoetebier te omspelen en viel. Penalty of toneelspel? Van Marwijk was er duidelijk over: "En dan wordt het vijf minuten voor tijd door een belachelijke penalty 1-1. Machlas neemt de bal eerst notabene met zijn hand mee en laat zich vervolgens vallen." Ronald Koeman gaf zijn collega gelijk. "Volgens mij was het inderdaad geen penalty."

Over de uitslag hadden de twee een duidelijk andere mening. Van Marwijk: "Ik vind de uitslag door die penalty niet terecht. We doen echter nog mee; ze zijn nog niet van ons af!" Ronald Koeman moest teleurstellend concluderen dat Ajax te weinig had gekregen. "Als je naar de hele wedstrijd kijkt dan hebben we duidelijk te weinig gekregen."