Menu

Koeman: 'In voetballend opzicht moeten we vooruitgang boeken'

Voor het eerst sinds zijn aanstelling als hoofdtrainer van Ajax nam Ronald Koeman aan het begin van de voorbereiding op een nieuw seizoen achter de microfoon plaats. Een verkouden klinkende Koeman trok ruim een half uur uit voor de media. Ajax.nl was uiteraard ook van de partij en registreerde de persconferentie van de trainer, die zei dat het moeilijk wordt het resultaat van vorig seizoen te verbeteren en dat de transfer van Sikora elke dag dichter bij komt.

Koeman: ,,Ik heet iedereen welkom. Ik blik kort terug op vorig seizoen, dat met het kampioenschap en het winnen van de beker een fantastische afloop had. Dat schept grote vewachtingen voor het seizoen daarop. Ik denk dat iedereen daarvan overtuigd is. Alle mensen binnen de club willen ieder seizoen een stapje verder."

,,De A-selectie bestaat uit 26 spelers. Trabelsi en Zlatan zijn aanstaande maandag terug om mee af te reizen naar De Lutte waar we tot zaterdagmiddag verblijven. O'Brien komt pas de maandag daarna, omdat hij met Amerika verder in het toernooi kwam. Afgesproken was dat ze na de uitschakeling op het WK drie weken vakantie zouden krijgen, wat voor een speler het minimum is. Zeker na zo'n zwaar seizoen en dan ook nog een WK."

,,Als trainer word je voor het seizoen gevraagd naar een doelstelling. De afgelopen jaren is daarbij wel eens grote hilariteit ontstaan. Dat zal nu niet zo zijn. Als Ajax heb je een aantal doelstellingen: Als eerste dat je attractief en aanvallend speelt. Daar is Ajax groot door geworden. Als tweede dat je prijzen wint. Dat je in ieder geval zo lang mogelijk mee doet om het kampioenschap en in de Amstel Cup. Voor Ajax is de Champions League de slagroom op de taart. Daar hebben wij als trainers en spelers erg weinig ervaring mee. Slechts drie van de huidige selectie hebben ooit Champions League gespeeld, dus dat is een uitdaging. Het is heel moeilijk daar verder iets over te zeggen, hoe ver je zal komen. We zullen het zien. Maar ik wil niet afgaan. Het WK heeft aangetoond, dat je een stukje minder kwaliteit kunt compenseren door andere dingen. Die weg hebben wij vorig seizoen al ingezet. Dat heeft ons mede het succes gebracht."

Transfer Sikora elke dag dichterbij

Hoewel Ajax slechts een aankoop heeft gedaan, Jelle van Damme, zijn sommige gezichten voor Koeman wel nieuw. Toch hoopt Koeman op nog een buitenspeler. ,,Aankopen doen ligt moeilijk. Is overal zo, ook bij Ajax. Ik heb als prioriteit aangegeven dat er iemand aan de zijkant bij moet komen. We hebben de voorkeur om 4-3-3 te spelen met 4-4-2 als andere mogelijkheid. Het is algemeen bekend dat ik gecharmeerd ben van Sikora. De onderhandelingen zijn nog steeds bezig en we komen elke dag dichterbij. Maar we zijn helaas nog niet zover dat hij er bij is."

Met 26 spelers vindt Koeman de selectie nog altijd te groot. ,,Maar je kunt niet altijd bereiken wat je wilt. Het papiertje zag er mooi uit aan het einde van vorig seizoen, uitgaande van een selectie van 22 spelers. Van de spelers aan wie wij hebben aangegeven dat hun plekje heel moeilijk zou worden, daar is niemand van weggegaan. De belangstelling voor de spelers is in dat opzicht tegengevallen. Voor een aantal van die spelers is het redelijk om hen bij Jong Ajax te zetten. Van andere teruggehaalde spelers vind ik het gezien hun status, zoals Aron Winter, niet reeel en respectvol om hem bij Jong Ajax te laten trainen. Ik vind dat Winter zoveel verdienste heeft gehad voor het voetbal en Ajax, dat hij toch een bepaalde functie in het elftal heeft. Misschien heeft Ajax hem nog nodig. De voetballerij is onvoorspelbaar. Daarom is Aron Winter gewoon lid van de A-selectie."

Koeman verwacht niet dat spelers nu vertrekken. ,,Ik ben blij dat Chivu nog zeker een jaar bij Ajax speelt. Ik ga er niet vanuit dat hij alsnog vertrekt. De clubs hebben niet veel geld en Chivu is ook niet de goedkoopste."

Over Chivu gesproken. De Roemeen heeft zijn landgenoot Bogdan Lobont weer binnen handbereik. ,,Lobont is klaar om de eerste keeper van Ajax te zijn", zei Koeman tijdens de persconferentie. ,,Anders had ik hem niet terug gehaald. Maar ook Didulica kan het niveau aan en Stekelenburg is zeer getalenteerd. Dus ze zoeken het maar uit. Iedereen moet zich bewijzen."

,,Ik heb natuurlijk wel een elftal in mijn hoofd voor komend seizoen, maar het kan best zo zijn dat in de voorbereiding iemand zo goed speelt, dat ik er niet omheen kan. Uiteindelijk stellen de spelers zichzelf op en niet de trainer. Zlatan zou bijvoorbeeld een verrassing kunnen zijn. Ik heb hem aan het einde van het afgelopen seizoen gezegd dat ik hem de minste van de drie spitsen vind. Johan Cruijff zei het laatst treffend. Hij speelt nog als een junior. Dat moet eruit en dat is aan ons. En als het kwartje, of beter het eurootje, eenmaal gevallen is dan acht ik hem in staat te verrassen."

Met een dubbel op zak is het lastig het resultaat te verbeteren. ,,Maar het gaat niet alleen om het winnen. Ook op de manier waarop. Vorig jaar knepen we nog wel eens een oogje dicht als we met 0-1 wonnen van Den Bosch. Straks niet meer. In voetballend opzicht moeten we wel vooruitgang boeken."